USAs president Joe Biden har presentert en pakke verdt 369 milliarder dollar med sikte på blant annet å støtte amerikanske bedrifter og privatpersoner i arbeidet med å redusere klimautslipp. Det er frykt i EU for at store investeringer vil føre til at selskaper flytter fra Europa til USA for å få en del av pengene.
– [Den amerikanska satsningen] det skaper bekymring her i Europa, sa EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen under en tale i helgen.
Han understreket at de negative effektene av koronapandemien på forsyningskjeder og høye energipriser gjør situasjonen enda vanskeligere for europeiske selskaper.
Vil unngå handelskrig – står overfor tre løsninger
Han mener en handelskrig mellom EU og USA ikke er i deres interesse, men har lagt frem tre utkast til forslag til tiltak som kan gjøres. Den første er å gjennomgå EU-reglene for statsstøtte til bedrifter. Reglene eksisterer på en slik måte at en medlemsstat ikke kan subsidiere en bestemt sektor til skade for en tilsvarende sektor i en annen medlemsstat og dermed vri konkurransen.
– Vi må endre våre egne regler for å legge til rette for offentlige investeringer [gröna] overgangen, sa von der Leyen.
Han trakk frem et eksempel fra i fjor sommer hvor 15 EU-land fikk sin søknad om å investere penger i hydrogengrønt lys. Kommisjonspresidenten har lovet at statsstøttereglene skal bli enklere og mer forutsigbare for næringslivet.
Det andre forslaget til tiltak gjelder felles EU-finansiering av investeringer i medlemslandene. Argumentet hans er at ellers ville det bare være til fordel for «medlemsland med dype lommer» som ville låne penger på egenhånd og fremme sin bransje, mens fattigere medlemsland ikke kan hjelpe bedriftene sine på tilsvarende måte. For å gjøre dette ønsker han å opprette et «Europeisk suverenitetsfond».
– Begrunnelsen bak dette er enkel: En felles europeisk industripolitikk krever felles europeisk finansiering, sa Ursula von der Leyen.
Det tredje og siste tiltaket som ble tatt opp av kommisjonspresidenten var ytterligere samarbeid med USA på noen områder for å unngå at de to blokkene konkurrerer med hverandre. Et slikt samarbeid kan danne felles standarder for ladeinfrastruktur for elbiler. Et annet forslag er å danne en «nøkkelråvareklubb» der EU og USA samarbeider om å utvinne kritiske råvarer for grønn teknologi som batterier.
Forslagene kan diskuteres av stats- og regjeringssjefer i medlemslandene på neste ukes EU-toppmøte.
Møt i kveld
Men allerede mandag kveld møtes representantene for EU og USA i Trade and Technology Council, TTC, utenfor USAs hovedstad.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»