Det var allerede mars. Men på polarisen våren 2017 var himmelen blå og lovende for den russiske virksomheten til konsernet som da het Total. Tre år etter annekteringen av Krim, og de første vestlige sanksjonene mot Moskva, ble ledelsen i det franske oljeselskapet vitne til en rørende posthum hyllest fra russerne for deres «venn»: Christophe de Margerie, den tidligere presidenten i Total, døde i Moskva i flystyrten hans 20. oktober 2014.
→ DEBATT. Krig i Ukraina: hvor mye vil det koste Moskva å trekke ut utenlandske energiselskaper?
Siden den gang, i den blendende, iskalde enormheten til det russiske langt nord, har navnet hans blitt stavet med hvite, latinske og kyrilliske bokstaver på det blå skroget til et gigantisk skip. Og Christopher av Margheritadet første av 15 superisbryter LNG-skip som åpnet Yamal LNGs nye rute for flytende naturgass (LNG), dette enorme anlegget til den russiske gruppen Novatek i samarbeid med Total, flaggskipprosjektet til den tidligere administrerende direktøren, dekorert av Kremls nasjonale medalje for Ære for «Hans bidrag til utviklingen av fransk-russiske økonomiske og kulturelle bånd».
Russland leder produksjonen
Siden den gang, under presidentskapet til Patrick Pouyanné, har Total (omdøpt til TotalEnergies i juni 2021) fortsatt å fokusere på Russland, et land i topp 6 i gruppen sammen med Norge, Angola, Nigeria, Qatar og De forente arabiske emirater. Ledelsen offentliggjør ikke fordelingen av inntektene etter land, men bekrefter at når det gjelder produksjon, er Russland på førsteplass takket være LNG-anlegget bygget i russisk Arktis med Novatek, det private gasselskapet som driver den offentlige giganten Gazprom. Mer enn et gasssystem, det er en «ekte katedralen til XXIOg århundre»begeistret Patrick Pouyanné, ved innvielsen i desember 2017. Det er faktisk et megaprosjekt i en frossen ørken helt i nord hvor temperaturen faller til -60 °C.
2500 km og fire timer med fly fra Moskva deltok Total i dette Yamal LNG-prosjektet på 27 milliarder dollar, personlig orkestrert av Leonid Mikhelson, administrerende direktør i Novatek. Anlegget kan produsere mer enn 16 millioner tonn LNG årlig, hovedsakelig for nye asiatiske markeder over hele det nordlige Arktis. TotalEnergies er en direkte aksjonær, men også en indirekte aksjonær gjennom sin eierandel i kapitalen i Novatek. Andre franske selskaper var involvert, inkludert Technip og Vinci Construction.
Første sanksjoner i 2014
For sitt andre LNG-anlegg, Arctic LNG 2, under bygging og verdsatt til 21 milliarder dollar, har Novatek også inngått samarbeid med Total, som skal starte opp i 2023. Det forventes å nå en produksjon på nesten 20 millioner tonn per år. Med disse to anleggene i Nord-Sibir har Novatek blitt en av nøkkelaktørene i det globale LNG-markedet. Takket være bidraget fra Total.
→ ANALYSE. Krig i Ukraina: Kina, denne ambivalente vennen av Russland lurer allerede
Men hvis tricolor-selskapet trekker på egne midler for å delta i investeringen, kan det ikke involvere franske banker. En virkelig skuffelse for Leonid Mikhelson som, i skyggen av sin russiske aksjonær Gennadi Timchenko – en nær samarbeidspartner av president Vladimir Putin og medformann (med Patrick Pouyanné) i det økonomiske rådet til det fransk-russiske handels- og industrikammeret – talte om tilstedeværelsen av en fransk stor i bankbassenget til Yamal LNG og senere Arctic LNG 2. Men vestlige økonomiske sanksjoner mot Moskva, under invasjonen av Krim i 2014, hindret franske banker i å delta, av frykt for følgene av de amerikanske tiltakene på europeiske fabrikker.
Emmanuel Macron, støtte for Bercy
Lenge før hans ankomst til Elysée og hans første åpninger for Vladimir Poutine, hadde den franske økonomiministeren i 2016, Emmanuel Macron, likevel grepet inn sammen med Total. Da han ankom Moskva med flere franske banker, lovet han å få forsikringer fra Washington om at amerikanske sanksjoner mot Russland og Novatek spesielt (ingen langsiktige lån fra USA, ingen amerikanske mellommenn og ingen dollartransaksjoner) ikke ville straffe franske banker. i Yamal LNG. Forgjeves.
Total, som har avsluttet sin oljevirksomhet i Russland, fokuserer utelukkende på LNG og øker sin produksjon for å møte utfordringen med energiomstillingen. Og dette kun med det private selskapet Novatek, langt fra sine innledende naturgassprosjekter med det offentlige konsernet Gazprom.
→ LES. Krig i Ukraina: Den europeiske union tar et skritt mot større suverenitet i Versailles
Denne strategien lønner seg nå, selv om den burde ha fortsatt. I 2018, under St. Petersburgs økonomiske forum der Emmanuel Macron, som ble president, var æresgjest, hadde de to partnerne faktisk signert en rammeavtale for fremtidige LNG-prosjekter i Arktis. Med nok en gang beholdninger som lovet saftig avkastning. De siste månedene hadde TotalEnergies også lansert hydrogenprosjekter, som lovet å være attraktive for fransk-russiske partnerskap.
Frysing av nye byggeplasser
Dette er alle nye prosjekter som den franske gruppen har besluttet å blokkere fra den russiske offensiven i Ukraina. Yamal LNG og Arctic2 LNG fortsetter selvfølgelig. Men konsernet vil ikke gå lenger og vil ikke investere i nye prosjekter. En strategi vedtatt i symbiose med Elysée, spesielt under Emmanuel Macrons møte 2. mars med medlemmene av «Dialogue du Trianon», et initiativ som ble lansert i 2017 for å koble sammen fransk og russisk sivilsamfunn og som Patrick Pouyanné er en av skuespillere. TotalEnergies har siden fulgt denne linjen.
→ ANALYSE. Krig i Ukraina: TotalEnergies og Engie har beordret å bestemme seg for deres tilstedeværelse i Russland
«Hvis Europa bestemmer seg for nye sanksjoner, og også å klare seg uten russisk gass, så bør vi trekke konsekvensene», tilbakekalte Patrick Pouyanné som imidlertid allerede har kunngjort at handelsmennene hans, på grunn av konsernets markedsaktiviteter, ikke lenger aksepterer russisk olje siden begynnelsen av krisen.
Den aktivistiske investoren Clearway Capital skrev, ifølge Reuters 11. mars, til TotalEnergies om å stanse sin virksomhet i Russland eller sende forslaget til en aksjonæravstemning. Hvis TotalEnergies ikke svarer, planlegger Clearway å sende inn en resolusjon til GM den 25. mai med formuesforvaltningsgruppene. Men mens Shell, BP eller Exxon Mobil har valgt å trekke seg fullstendig fra sine russiske virksomheter, er TotalEnergies ute etter å opprettholde kursen i landet.
—–
Tretti års tilstedeværelse i Russland
TotalEnergies har vært til stede i Russland siden 1991. Den sluttet å utnytte olje i 2016 for å fokusere på LNG, spesielt i møte med utfordringen med energiomstillingen.
Russland står for 5 % av TotalEnergies kontantstrøm – eller 1,3 milliarder dollar i 2021. Dette gjør Russland til et av seks land som har tatt med mest kontanter til det franske oljeselskapet – som ikke spesifiserer den nøyaktige rangeringen.
TotalEnergies er direkte aksjonær i 20 % av Yamal LNG og 10 % av Arctic LNG 2. De endelige investeringsbeslutningene (FIDs) ble signert i henholdsvis 2013 og 2019. I mai 2018 ble Novatek og TotalEnergies enige om at sistnevnte kunne erverve en operasjonell eierandel på 10-15 % i alle fremtidige Novatek Arctic LNG-prosjekter.
Russland står for 24 % av konsernets påviste reserver og 17 % av den kombinerte olje- og gassproduksjonen (2020-data).
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»