Forrige uke ble det rettet kritikk mot den nye kulturpolitikken til Norrköpings kommune, som inkluderer blant annet flere svenske kunstnere Tomas Andersson Wij OG Lisa Nilsson, viste sin skuffelse. Beslutningen om å legge ned Kulturforvaltningen og integrere den i et nytt kontor i vekst, samt planene om å selge konserthuset og redusere tilskuddet til Norrköpings Symfoniorkester, har vakt debatt.
I går deltok bystyret i Norrköping Sofia Jarl (M) i SVTs Nåværende med Johannes Klenellskribent og kulturredaktør i avisen Arbetet, for å fortsette å diskutere saken.
«Det vi gjør nå i Norrköping er å prøve å rykke frem posisjoner når det gjelder vekst. Vi etablerer vekstkontorer hvor vi flytter forretningsspørsmål sammen med kommunikasjonsspørsmål, digitalisering og også kultur og fritid. Vi gjør dette fordi vi har et stort potensial innen disse spørsmålene, og hvis vi kan samle dem under samme paraply, kan vi forhåpentligvis se gode synergistiske effekter, sa Jarl i Nåværende.
Etter gårsdagens program velger nå kunstneren Tomas Andersson Wij å stille ytterligere spørsmål ved politikerens visjon om kulturens rolle i samfunnet. Han trekker frem det han ser på som en falsk motsetning mellom kultur og andre samfunnssektorer.
«I går i Aktuellt gjentok Norrköpings sterke kvinne Sophia Jarl (M), hvis idol er Margaret Thatcher, sitt mantra «Ta fra kultur og gi til omsorg, til skole, til omsorg». Den klassiske populistiske tilnærmingen, den som ble brukt av både Trump og Bolsonaro, for å skape en falsk motsetning, sette svake grupper opp mot hverandre, for først å utarme velferden med reduserte skatter og deretter skylde på en dårlig kultursektor. Den er stygg og uutdannet. skriver han på sin offisielle Facebook-side.
Tomas Andersson Wij påpeker i sitt innlegg at Sverige har gått gjennom økonomiske kriser tidligere uten å måtte selge ut kultur.
«Midt under den brennende andre verdenskrigen, med nazistene over sundet, åpnet Malmö et operahus, tegnet av landets mest fremtredende arkitekt. Det har vært mange politikere her i landet, fra høyre til venstre, som har forstått viktigheten av dette. av immaterielle verdier.»
Avslutningsvis påpeker Wij at «elitene» hvis privilegier Sophia Jarl hevder hun ønsker å beskytte, faktisk ikke finnes blant kultursektorens aktører, men heller blant Jarlens egne velgere.
Sophia Jarl har foreløpig ikke kommet med noen offentlige kommentarer til Tomas Andersson Wijs innlegg.
LES OGSÅ: Lisa Nilsson kritiserer Norrköping: «Kulturforakt»
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»