Tinder-svindleroffer reagerer – Dagens PS

Med sjarm, løgner og list har Shimon Hayut svindlet millioner av kvinner. Nå er hele verden sjokkert over suksessen til Netflix Tinder-svindleren. Samtidig kjemper Hayuts ofre tilbake og tar tilbake det som er deres, skriver Bloomberg.

Innsamling via GoFundMe

Kvinner lurt av Tinder-svindleren Shimon Hayut solgt. Ved hjelp av en samling via GoFundMe ha Cecilie Fjellhoy, Pernilla Sjoholm og Ayleen Charlotte så langt har det samlet inn $75 000, tilsvarende 700 000 SEK.

Nå er målet å fortsette å samle inn midler for å komme oss på beina igjen økonomisk. Dette er fordi en av dem gikk personlig konkurs og en annen ble tvunget til å flytte hjem med sin mor.

En oppfinnsom løsning på et stort problem, som krever dedikert innsats på samfunnsnivå for å forebygge. Men i likhet med kvinnene i Tinder-svindel, er det å offentliggjøre svindelen et dristig skritt i riktig retning.

Dette betyr Debbie Montgomery JohnsonLeder av Samfunn av borgere mot forholdssvindelat hun selv ble utsatt for nettsvindel.

«Regjeringene forstår ikke hvor stort dette problemet er,» sier han til Bloomberg.

Forebygging av nettsvindel krever dedikert fellesskapsinnsats. (Bilde: Unsplash)

Tinder-svindleren – ett kapittel

I Netflix-dokumentaren Tinder-svindleren vi møter Simon Leviev, mannen som utad har alt. Som administrerende direktør i et diamantselskap er han mer eller mindre konstant på farten og lever et liv i overflod.

Noe han sprer flittig via sosiale medier. Spesielt da via datingappen Tinder, der hennes dekadente livsstil med privatfly, luksushoteller og designerklær fascinerer og tiltrekker.

For de som i likhet med norske Cecilie Fjellhøy drømmer om stor kjærlighet, dukker naturligvis den heldige Leviev opp som et kapittel. Han er også romantisk og pen, noe som gjør at Fjellhøy blir forelsket i ham. Etter et virvelvind første møte på et privat jetfly, vinner Leviev hjertet hennes. Disneys historie er et faktum.

Svindel som ingen andre

En vellykket mann har mektige fiender. Litt senere vil det se ut til at Levievs diamantselskap er i fare, noe som tester kjærligheten mellom det unge paret. Det er også opptakten til et økonomisk svindel uten sidestykke der Fjellhøy taper alt.

Historien kunne godt ha endt her, hvis det ikke var for det faktum at flere kvinner har møtt samme skjebne. Deriblant Pernilla Sjöholm fra Sverige og Ayleen Charlotte fra Nederland. Sammen blir de og andre ofre rundt om i verden svindlet for over 10 millioner dollar.

Det er når et team av norske journalister VG begynner å grave i Levievs aktiviteter mens et virvar av svindel løser seg opp. Leviev er verken administrerende direktør eller rik. Han heter selvfølgelig ikke Leviev heller. En venn av ordenen kan med rette spørre hvordan dette er mulig?

lokkesvinderen
Ifølge Federal Trade Commission, svindlet svindlere seg ut av 304 millioner dollar i 2020. (Bilde: TT)

Romantikksvindel er på vei oppover

Nettsvindel er nesten ikke noe nytt under solen. I 2020 klarte romantikksvindlere å få over 304 millioner dollar. En økning på 50 % fra året før, ifølge Federal Trade Commission.

Et faktum som delvis forklares av digitalisering og raske transaksjoner hvor det aldri har vært så enkelt å overføre tusenvis av dollar med et klikk, sskriver Bloomberg.

Etter hvert som dokumentaren sprer seg, er det kanskje hvor lett kvinner gir Leviev penger som har blitt en snakkis på sosiale medier.

Blant de tøffere linjene i kommentarfeltene blir Hayuts ofre pekt ut som godtroende og grådige lykkesøkere som «fikk det de fortjente», ifølge en kronikk i Vergen.

Håndverk av forente kvinner

Kvinner er imidlertid ikke hjelpeløse ofre. Ved å starte innsamlingen via GoFundMe Cecilie Fjellhøy, Pernilla Sjöholm og Ayleen Charlotte har allerede mottatt 75.000 dollar.

Det er mer enn skurken på 47 000 dollar Hayut ble dømt til å betale ved en israelsk rettskjennelse i 2020.

Et annet mottrekk tilbys av nederlandske Ayleen Charlotte, som rett og slett lurer svindleren. En raffinert, men relativt beskjeden hevn som seeren kan følge i dokumentaren. Også en av få konsekvenser Hayuts handlinger fikk.

Blokkert av Tinder

Etter å ha sonet fem måneder i fengsel, om enn ikke for forbrytelsene beskrevet i dokumentaren, er Hayut igjen en fri mann som bor i Israel. Blokkert fra Tinder av åpenbare grunner, men fortsatt i godt humør med en ny jente ved sin side.

Den høye levestandarden ser også ut til å vedvare ifølge dokumentarens forfattere. Hvordan Tinder-brukere generelt blir påvirket av svindelen er uklart i skrivende stund.

Les også: Fotballspillere ran – stjeler klokker, juveler og biler [Dagens PS]

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *