Mattias sønn var 8 år gammel. Til tross for bekymringsmeldinger fra pårørende og psykiatri, ble han drept av moren. Da Tilsynet for pleie og omsorg – Ivo – var på befaring i kommunen, kom det fram flere mangler ved sosialtjenestens arbeid, mangler som kommunen hevder å ha utbedret.
P1 Kaliber-programmet så på 10 av de siste dødsfallene i Sverige der en forelder ble dømt eller mistenkt for å ha forårsaket barnets død. I alle tilfeller mottok myndighetene advarselsskilt om forelderen før barna døde. Blant annet i form av bekymringsmeldinger og vurderinger til sosialtjenesten om psykisk helse hos foreldrene.
Ifølge Moa Mannheimer, som er etterforsker i Sosialtilsynet, har ikke kommuner og regioner alltid gjort nok for å hindre at barn blir drept av en forelder.
– Du har kanskje gjort en undersøkelse, men det du gjorde var ikke nok. Det vil si at barnet, eller foreldrene, ikke har fått den støtten de trenger for å forhindre denne forbrytelsen.
I henhold til Lex Bobby-loven, innført i 2008, skal Socialstyrelsen undersøke når et barn er drept eller alvorlig skadet for å se om samfunnet har gjort nok for å beskytte barn. Undersøkelsene deres viser også at mange av familiene hadde hatt kontakt med for eksempel sosialtjenesten før de døde.
– Mange av helsekontaktene har for eksempel tatt for seg langvarige helseproblemer. Alvorlig psykisk lidelse hos foreldre.
Men til tross for at Socialstyrelsen har beskrevet mønstre og risiko i flere rapporter, som de som jobber med saker kan ta del i, kan Kaliber se at barn fortsatt blir drept, med samme varselsignaler som først som i de tidligere sakene.
– Det er klart det er en frustrasjon over at selskapet ikke kan gjøre det bedre. Og vi håper med våre resultater at det faktisk får folk, på alle nivåer, fra beslutningstakere til lokale kommuner eller regioner, til å gjøre sitt beste for å faktisk sørge for at de gjør det de kan. Og det må det i disse tilfellene.
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»