Sverige tiltrekker og motvirker | SVT Nyheter

Agendas journalistlag var i Oslo i sluttspurten av valgkampen og møtte Erna Solberg fra Høyre og besøkte tankesmien Manifest hvor man frykter at Norge kan bli som Sverige med en borgerlig regjering.

Norge er et av de rikeste landene i verden. Oljeressurser gjorde at hver nordmann var verdt en million kroner.

dagsorden

  • Politiske eksperter på Jimmie Åkessons nye rolle

  • Ulf Kristersson (M) på agendaen

    Det var her debatten hette opp: Gaza, forsvarsfinansiering og helsevesen

I åtte år ble landet styrt av Arbeiderpartiet og Jens Stoltenberg, men ved neste valg kan det miste makten til det borgerlige Høyre med Erna Solberg i spissen.

Begge rivalene er like populære, men det er én ting som skiller dem. Det handler om visjonen om hvilke funksjoner i samfunnet som skal være offentlige eller private.

«Vi i Høyre er mer pragmatiske»

– Den største forskjellen ligger nok i vår visjon om hvordan vi skal løse problemer i samfunnet. Venstresiden sørget for at alt først og fremst måtte løses i offentlig regi. Vi mener det bør finansieres av det offentlige, men vi mener at uansett hvem som driver virksomhet innen eldreomsorg eller helse, er det viktigste å finne gode løsninger. La oss se mer pragmatisk på offentlig og privat sektor, sier Erna Solberg.

Høyres snakk om privatisering bekymrer venstresiden. Oslo-tenketanken Manifest har publisert rapporter og bøker som advarer om den svenske livsstilen. Frie skoler og overskuddet til venturekapitalfirmaer ble brukt som flaggermus i valgdebatten.

Ingrid Wergeland ved tankesmien Manifest viser en politisk brosjyre utgitt av tenketankens forlag, der Sverige brukes som et avskrekkende eksempel.

«Vi beskriver privatiseringen av Sverige»

– Vi publiserte det fordi Høyre er så vag om hvilke endringer de ville gjort hvis de fikk makt, når det gjelder sykepenger, privatisering og mer vikararbeid, sier Ingrid Wergeland og fortsetter:

– Siden Sverige har vært styrt på borgerlig vis i sju år, har vi et parti som tar for seg Sverige…

– Som et avskrekkende eksempel?

– JA. Vi beskriver privatiseringen av Sverige. I likhet med de svake hadde de syke og arbeidsløse en vanskeligere hverdag.

Etter litt kritikk trakk Erna Solberg litt tilbake i spørsmålet om gratis utdanning.

– Jeg berømmet Sveriges forskning, utvikling og økonomiske politikk under den moderat-ledede regjeringen. Derfor tegnes det et forvrengt bilde av Sverige i den norske politiske debatten. Jeg tror ikke mange svensker kjenner seg igjen i dette bildet av Sverige, sier Erna Solberg.

– Synes du ikke det er riktig?

– Nei jeg tror ikke det.

Hva er forskjellene mellom de moderate svenskene og norske Høyre? Dro dere som ideologiske brødre eller ikke?

– Med nyorienteringen som moderatene har gjort de siste årene, har vi mye til felles. Men vi er to forskjellige land med ulike utfordringer. Vi bør være rause nok til å rose det som går bra. Sveriges økonomiske politikk gjorde at landet klarte finanskrisen godt. Arbeidsledigheten er sikkert høyere enn i Norge, men vi har oljepenger og dette skaper en helt annen situasjon, sier Erna Solberg.

Høyre går fremover, men kan ikke styre alene. Det populistiske Fremskrittspartiet kan bli en viktig samarbeidspartner.

– For bare noen år siden var det helt utenkelig å ha statsråder fra Fremskrittspartiet. Nå er det skremmende nær virkeligheten, sier Ingrid Wergeland.

Er det helt problemfritt å danne regjering med Fremskrittspartiet?

– Det blir aldri lett å danne en koalisjonsregjering, sier Erna Solberg. – Det er vanskelig og utfordrende å komme til enighet. Med både KrF, V og Frp er vi uenige på mange punkter. Men jeg tror det går an å komme til enighet, det liker vi godt.

Intervjuet sendes på Agenda søndag 8. september klokken 21.15 på SVT2. Se programmet her.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *