Sverige og Finland sier de ikke ønsker å aspirere til NATO-medlemskap

NATO fly. (Reuters / Scanpix) bilde

Sverige og Finland har ingen planer om å bli med i NATO, til tross for årsaken til den russiske invasjonen av Ukraina, sa begge lederne torsdag.

Magdalena Andersson, statsminister, fordømte på en pressekonferanse brudd på folkeretten og den europeiske sikkerhetsordenen.

Til tross for diskusjoner om NATO-medlemskap som har blitt gjenopptatt for Ukraina, sa sosialdemokratiets leder at Stockholms posisjon til ikke å slutte seg til forsvarsalliansen forblir uendret.

I en situasjon som denne er det viktig at Sveriges langsiktige sikkerhetspolitikk forblir sterk. At atferd er forutsigbar og tidsriktig, sier Andersson.

Sverige har ikke vært med i noen allianse på lenge. Dette tjente Sveriges interesser godt, sa han.

Debatten er gjenopptatt

Den forrige finske naboregjeringen utelukket også muligheten for å gå mot NATO-medlemskap i nær fremtid.

Sikkerhetspolitikken vår er utformet for å tåle krisetider. Utenriksminister Pekka Haavisto vil bruke tilgjengelige midler, inkludert samarbeid med NATO-partnere, under en pressekonferanse.

Etter krisen vil vi se hvilke ytterligere tiltak som må tas, sa statsråden.

I motsetning til Sverige vil Helsingfors vedta et såkalt NATO-alternativ, som lar landet søke om medlemskap om nødvendig.

Ifølge statsministeren er fullt medlemskap fortsatt under diskusjon og diskusjonene har gjenopptatt de siste ukene. Russlands siste handling vil sannsynligvis utløse en bredere debatt, la Marin til.

NATO-medlem Norge har fordømt alvorlige brudd på folkeretten og kunngjort midlertidig overføring av sin ambassade fra Kiev til vestlige Lviv i Ukraina.

Angrepet er et alvorlig brudd på folkeretten som truer livet til uskyldige mennesker, skrev Norges statsminister Jonas Gahr Store på Twitter.

Danmark, også et NATO-medlem, har oppfordret den russiske ambassadøren til å fordømme invasjonen.


Gjengivelse av BNS-informasjon i media er forbudt i media og på nettsider uten samtykke fra UAB «BNS».

Velg selskapene og emnene som interesserer deg. kilder.