Camilla Thulin, svensk gründer og designer, mente han hadde gjort alt riktig, helt til den dagen han sendte over 50.000 tekstilprodukter til Norge. Da måtte han betale høye tollavgifter, som han ville ha unngått dersom han hadde hatt et gratis EU-sertifikat.
– Og så gjorde vi som det norske tollvesenet lærte oss, skriving av underskriftene våre, diverse garantier, statiske tall og masse fiksing. Men vi kan fortsatt ikke løse problemet. Hva er problemet? Hva gjør vi galt? Og hva blir konsekvensene? Våre hyggelige norske kunder blir sinte og vil kanskje ikke kjøpe fra oss lenger, og det ville vært en katastrofe fordi de er gode kunder.
Entreprenør Camilla Thulin led Dette rammer mange gründere som handler med Norge. Entreprenører glemmer at Norge er utenfor EU og derfor ikke er omfattet av EUs handelsfrihet, sier Skatteetaten blant annet.
Det ble lagt tollavgift på en av Camilla Thulins biler forsendelser til Norge fordi tekstilproduktene var verdt mer enn 50 000 SEK. Den ville unngått toll dersom den hadde sertifikat for EU-varer. Men hun visste det ikke da.
– Jeg sender og mottar forsendelser fra hele Europa og jeg støter aldri på noen problemer. Men har det med EU å gjøre, hva vet jeg?
Charlotte Sandstedt Nordmark, revisor og administrerende direktør ved kundeservice til det norske selskapet KGH kommer daglig i kontakt med gründere som har hatt det vanskelig fordi de ikke kjenner reglene, for eksempel beskatning, avgifter og registrering av sine bedrifter og deres ansatte. Og han setter pris på at det er mange bedrifter med lite kunnskap om det norske regelverket.
– Jeg er av den oppfatning at gründerne som kommer til oss er bedriftene som tilhører de store og seriøse. Men problemene vi observerer blant gründere er nok bare toppen av isfjellet.
Det gjorde også arbeidere i Norge de kunne ha blitt overrasket over at inntektsskatten og folkeregistreringen ble overført til Norge, etter å ha jobbet i Norge i seks måneder.
Det er bare én løsning om problemene og det er å konsultere eksperter før man innleder en avtale, sier Björn Rosengren, tidligere sosialdemokratisk økonomiminister og nå president i Norsk-Svensk Handelskammare i Stockholm.
– Det er ikke lett å være gründer og bosette seg i Norge. Samtidig er det hjelp til å finne ut hvordan man skal forholde seg til slike regler. Hvis du gjør det riktig, vil alt gå ganske bra. Men det er komplisert.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»