De siste årene har den norske statens støtte til Svenska kyrkan i Norge gått kraftig ned. Nå saksøkes den norske stat for diskriminering og Svenska kyrkan ønsker å få forfalt økonomisk kompensasjon.
Tidligere var det tilstrekkelig at personer som hadde flyttet til Norge var medlemmer av Svenska kyrkan i Sverige at den norske stat betalte statsstøtte til trossamfunnet.
Men i 2015 vedtok Norges kulturdepartement at reglene skulle strammes inn, og siden 2016 har det vært forespørsler om at den svenske kirken, i likhet med den evangelisk-lutherske kirken i Finland og den islandske kirken, må innhente aktivt samtykke.av sine medlemmer for at enkeltpersoner skal regnes som statsstøttede grunnleggere.
Når det gjelder Svenska kyrkan betyr det at 22 000 medlemmer «forsvant» over natten.
– Vi protesterte og sa det var urettferdig, forteller sokneprest Per Anders Sandgren til Dagen og forteller at de hadde fire måneder på seg til å samle inn bekreftelser fra medlemmene før de nye reglene trådte i kraft.
– Vi begynte å sende brev til 22.000 mennesker og klarte å samle inn 5.000 underskrifter.
Dårlig sammenligning med den katolske kirke
På slutten av 2014 ble det oppdaget at den katolske kirke i Norge, i strid med loven og uten å informere de berørte, hadde inkludert et stort antall ikke-katolikker i sitt medlemsregister ved å søke etter katolskklingende navn i telefonkataloger.
Kirken ble senere beordret til å tilbakebetale titalls millioner kroner som var utbetalt i statlige tilskudd.
Advokat Anders Blakstvedt, som da representerte den norske stat og gjør det igjen, sammenligner nummer to Vårt Land de nordiske folkekirkenes situasjon med den katolske kirke og mener at trossamfunn bør behandles på samme måte.
Ifølge Per Anders Sandgren er det ikke så enkelt. Han sier sammenligningen er prekær fordi personer som tidligere var registrert som medlemmer av for eksempel Svenska kyrkan de facto var medlemmer, selv om de ikke hadde bekreftet det i Norge.
[ Läs mer: Elisabeth Sandlund: Öka inte centralstyrningen, Svenska kyrkan! ]
«Sivilombudsmannen har bedt oss saksøke staten»
Soknepresten i Svenska kyrkan i Oslo viser også til at Sivilombudsmannen, som i likhet med den svenske justitieombudsmannen, må kontrollere at offentlige myndigheter ikke opptrer urettferdig mot enkeltborgere, berettiget nordiske folkekirker allerede i 2018 Iht. Sivilombudsmannen diskrimineres nordiske folkekirker mot Den norske kirke som ikke har samme medlemskrav for statstilskudd.
Men Barne- og familiedepartementet har så langt nektet å godta resultatet.
– Sivilombudsmannen er vant til at myndighetene følger vedtak og i denne saken var Sivilombudsmannen lettere indignert, sier Per Anders Sandgren.
Han forklarer også at søksmålet mot staten er et resultat av Sivilombudsmannens invitasjon til trossamfunn om å reise søksmål.
– Sivilombudsmannen ba oss saksøke staten og ingen av oss gikk videre uten at Sivilombudsmannen oppfordret oss til det.
«Alle reduserte og reddet»
Samtidig er det tydelig at konflikten mest handler om prinsipp. Søksmålet nevner ikke noe økonomisk beløp og Per Anders Sandgren bekrefter at det økonomiske er sekundært. Han hevder også at det statlige støttesystemet til trossamfunn i Norge grunnleggende sett er ekstremt generøst.
I dag har den svenske kirken klart å gjenopprette 14 000 av sine opprinnelige 22 000 medlemmer. Per Anders Sandgren sier det er tidkrevende å kontakte gamle medlemmer.
– Men når vi først får dem, sier 95 prosent ja.
Det er fortsatt mange du ikke har hørt fra, og det statlige bidraget til deg må ha gått betydelig ned. Hvordan har det påvirket deg?
– Alle kuttet og reddet. Du fikser munnen etter mye mat. Men vi kjører etter den nye modellen og klarer oss.
[ Läs mer: Kraftfull kritik mot förslag på centralisering av Svenska kyrkan ]
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»