Hva skjedde i 1940? Hva er de nordligste fylkene i Norge? Når fikk norske kvinner stemmerett?
Dette er noen av spørsmålene du må vite hvordan du skal svare på dersom du ønsker å bli norsk statsborger. Fra 1. januar 2017 kreves både muntlig språkprøve og bestått statsborgerprøve.
En av tre mislykkes
Spørsmålene dekker et vidt område, fra historie og geografi til norsk kultur og norske verdier.
Men testen viste seg å være vanskelig å bestå. Så langt har én av tre som har prøvd feilet.
– Dette er spørsmål om hvordan vi skal ta vare på barn i Norge, hvordan vi lever, om Norge er et rike, hvor mange mennesker som bor her – rett og slett kunnskap om det norske samfunnet, sier Gina Lund, direktør i Kompetens Norge-myndighet, som utarbeider tester.
– Du kan ta prøven på nytt hvis du stryker, men det koster selvfølgelig penger. Og det er ikke mange testmuligheter per år.
I lokalene til Folkuniversitetet i Asker vest i Oslo var rundt 20 personer samlet for å ta statsborgerprøver.
En av dem er Afrim Limani fra Kosovo. Han har bodd i Norge i åtte år og synes det er vanskelig å forstå hvorfor han må ta testen.
– Hvis du er ærlig og ikke har gjort noe kriminelt eller på annen måte galt, så skjønner jeg ikke hvorfor du trenger å testes, sier han.
Flertallet på Stortinget for prøven
Ideen om en spesiell statsborgerskapsprøve kommer fra Fremskrittspartiet, som er innvandringskritiske. Saken var lenge kontroversiell, men da forslaget endelig kom på bordet i Stortinget, ble det stemt over det med stort flertall.
– De andre partiene har henvendt seg til oss, sier Jon Helgheim, talsmann for Fremskrittspartiets innvandringspolitikk.
– Vi mener det bør stilles flere krav til innvandrere om å interessere seg for det norske samfunnet. De skal lære seg norsk språk og verdier.
Hvilke verdier mener du?
– Mange holder fast ved eldgamle kulturer og tradisjoner som ikke hører hjemme i Norge. Dette gjelder for eksempel ekteskap og skilsmisse. Kulturtradisjoner fra andre deler av verden gjelder ikke i Norge.
I Asker begynner eksamensdeltakerne å forlate salen.
Afrim Limani er skuffet.
– Spørsmålene var vanskelige. Det er mange nordmenn som ikke ville taklet dem, sier han oppgitt.
– Det var flere spørsmål jeg ikke hadde hørt om og ikke hadde bruk for.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»