I løpet av det siste tiåret har Norge gitt mer enn 7 milliarder kroner i samlet bistand til Palestina. Men Stortinget sa nei på tverrpolitisk nivå til en bred vurdering av den totale norske bistanden, ifølge avisen Vårt Land.
Avisen skriver at ingen norske myndigheter ønsket en grundig evaluering av bistanden til de palestinske områdene og UNRWA.
Daværende SV-representant på Stortinget, Bård Vegar Solhjell, fremmet i 2017 et forslag om en uavhengig evaluering som «må omfatte en gjennomgang og evaluering av de målsettinger, virkemidler og allianser som har vært brukt siden Oslos inngåelse». Forslaget ble avvist og støttet kun av SV, skriver Vårt Land. Solhjell er nå direktør i Norad. Det er Utenriksdepartementet som forvalter bistanden til Palestina.
Les nyhetene: Bistand til Palestina – som å kjøre på motorveien i mørket uten lys
Avisen spurte i går statsminister Jonas Gahr Støre (AP) om det er «noe i bistanden til Gaza som bør gjennomgås eller revurderes?»
Støre reagerer på at påfølgende norske regjeringer har lagt stor vekt på at norsk bistand ikke skal havne i Hamas-administrasjonen.
– Vi er redde for at humanitær hjelp kan komme. Og måtte de autonome myndighetene overleve dette dramatiske øyeblikket. Hvis de kollapset, vil ingen glede seg mer enn Hamas, sier Støre til Vårt Land. Når det gjelder rangeringer, sier Støre «vi må holde et øye med systemet vårt».
Les også: KRF og Frp vil fryse langsiktig bistand til de palestinske områdene
Norads evalueringsavdeling har ingen planlagt eller pågående evaluering av bistand til de palestinske områdene.
Mye av norsk bistand til palestinske myndigheter kanaliseres gjennom multilaterale organisasjoner som Verdensbanken, Den internasjonale banken for gjenoppbygging og utvikling og FNs utviklingsprogram (UNDP). Programmene deres blir vanligvis ikke evaluert av Norge fordi programmene har forskjellige givere og har egne evalueringsprosedyrer.
Verdensbanken forbereder seg hvert år en rapport om økonomisk utvikling i de palestinske områdene på grunnlag av økonomisk støtte fra det internasjonale samfunnet. I rapporten for 2023 skriver de at det trengs fortsatt støtte fra givere, samtidig som de palestinske myndighetene må gjennomføre en rekke reformer.
Forsker Kjersti G. Berg, universitetslektor ved Høgskolen NLA og tilknyttet Chr. Michelsen Institute skrev nylig i Panorama at bistand til Palestina er «et stort paradoks for bistand: samtidig som en levedyktig palestinsk stat blir stadig mindre sannsynlig, Det internasjonale samfunnet har fortsatt forpliktet seg til ideen om en bistandsbasert palestinsk stat.» fredsprosess mot en tostatsløsning. Det kan beskrives som å kjøre på motorveien i mørket uten lys, det er en tilsynelatende evig statskonstruksjon uten noen reell politisk visjon.»
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»