Dette er oljefeltet Avaldsnes i Nordsjøen hvor Lundin Petroleum sammen med Statoil og Maersk i oktober meldte at de hadde funnet en elefant. Slik betegnes et stort funn i oljeindustrien.
9. juni 1971 ble Ekofisk-feltet i Nordsjøen åpnet og Norge ble en oljenasjon. 40-årsjubileet ble i sommer feiret med en nyinvestering i det gamle feltet til en verdi av 65 milliarder norske kroner og en produksjonsøkning på 500 millioner fat i Norges eldste oljefelt.
Norge kan se fremover Ytterligere 40 år som oljenasjon. Riktignok falt produksjonen i 2011 med 5,6 % og nedgangen ventes å fortsette i år, men 2011 viser at oljeæraen ikke er over, sa statssekretæren i den norske regjeringen Runes Henriksen.
Regnet i fat per dag utgjorde den i 2010 1,8 millioner, i 2011 til 1,7 millioner og ifølge prognoser for 2012 til 1,6 millioner. Til sammenligning kan det sies at den største oljeprodusenten i verden, Saudi-Arabia, pumper rundt 10 ganger mer. .
Til og med gassproduksjon i fjor falt den 5 % til 101,3 milliarder kubikkmeter. Men produksjonen forventes å øke i årene som kommer på grunn av økt etterspørsel etter naturgass eller fossil gass.
Norsk oljeproduksjon toppet seg i 2001, toppet også da, og nå er produksjonen omtrent halvparten av toppåret, da gamle kilder er tappet for det meste av innholdet.
Men i 2011 ble det funnet flere elefanter på norsk kontinentalsokkel. Elefanter kalles virkelig store forekomster.
Men de nye oppdagelsene det vil ikke bidra til å øke produksjonen. På den annen side vil de dempe nedgangen i produksjonen, men virkningen tar noen år, fra funn til produksjon, før den blir synlig i statistikken.
Det ble samlet inn enorme mengder ny seismikk i fjor, totalt 11 400 kilometer havbunn målt i Barentshavsområdet alene.
Bente Nyland, administrerende direktør i forvaltningen, sier at det fortsatt er mye olje som skal utvinnes fra de gamle forekomstene og at Barentshavet, der utvinningen startet for 26 år siden, kan gi mye mer og at de i nord er multi -milliardinvesteringer i nye felt.
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»