Ifølge gruveselskapet det er 77 milliarder tonn fosfat i berggrunnen, som kan dekke etterspørselen de neste 50 årene. Mineralet fosfor utvinnes fra fosfat, som blant annet brukes i gjødsel og til produksjon av solcellepaneler, elbilbatterier og brikker.
Etterspørselen er høy, men tilgangen på mineralet er begrenset. Videre står fosfor på EUs liste over såkalte kritiske råvarer, det vil si råvarer som er avgjørende for EUs økonomi og viktige for overgangen til et fossilfritt samfunn.
Norge Mining skal ha funnet stedet i 2018 og annonserte funnet i mai i år.
Siden Russland og Kina lenge har hatt betydelig makt over matforsyninger, kan den nye oppdagelsen redusere risikoen, skriver Business Insider og viser til grunnlegger og viseadministrerende direktør i Norge Mining, Michael Wurmser:
«Når du finner noe av den størrelsen i Europa, som er større enn noen annen kilde vi kjenner til, er det betydelig,» sier han.
Før oppdagelsen var det den største kjente reserven i Vest-Sahara, med 50 milliarder tonn. I tillegg har Russland og Kina store reserver, men markedet ble forstyrret etter Russlands invasjon av Ukraina, som sendte gjødselprisene til himmels.
Selv om mineralet brukes til klimaendringer, kan raffinering og gruvedrift være svært forurensende. Men ifølge Norge Mining er det nødvendig å bruke en prosess som reduserer karbondioksidutslipp under raffineringsprosessen.
I tillegg til fosfat fant gruveselskapet også grunnstoffene titan, brukt blant annet til å bygge fly, og vanadium, brukt i legeringer med andre metaller.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»