Av alle de spredte små ordene jeg vet på andre språk som jeg faktisk ikke snakker, er det nok Aloha en av de vakreste.
Ordet har lenge symbolisert øygruppen Hawaii, nå herjet av brann, og er noen ganger oversatt, feilaktig, til noe som kan bety «både hei og farvel».
Det er det faktisk Aloha vanskelig å oversette. Den siste dronningen av Hawaii, Lili’uokalani, som styrte Hawaii før den endelige amerikanske annekteringen av øyene i 1898, oversatte ordet selv til «farvel» i det som sies å være Hawaiis mest kjente sang, Aloha O» og, skrevet i både hawaiisk og engelsk. av dronningen selv.
Det kan forklare hvorfor den enkle oversettelsen festet seg rundt i resten av verden, men Aloha det betyr snarere kjærlighet, omsorg, nåde, menneskelighet og mye mer. Det kan brukes som en hilsen (ligner på hebraisk Shalom) og farvel, men er grunnleggende et dypt åndelig konsept.
Hawaiisk forfatter Mary Kawena Pukui sies å ha skrevet denne fulle betydningen av Aloha for første gang ble det uttrykt mellom en forelder og et barn.
Over 80 døde
Brannene som rammet Maui, Hawaiis nest største øy, var ødeleggende. 80 personer er bekreftet omkommet, men tallet ligger an til å øke. Tusenvis av hus er ødelagt.
Da Ekot søkte kommentarer fra ofre tidligere i helgen, ble de møtt med sjokkert taushet. I stedet måtte hjelpearbeidere på bakken forklare hvor mye av Mauis befolkning som hadde mistet alt: sett hjemmene sine, å neibrant ned til grunnen, ble de vitne til hvordan naboer mistet livet i flammene.
Samtidig i Sverige spør redaksjonen til Expressen Carolin Dahlman fordi Sveriges Radio vi har ikke en reporter på Hawaii i det hele tatt.
«Så Sveriges Radio sendte en reporter til Maui, Hawaii, en øy hvor det er dyrt å fly. Dette er etter brann. Er dette virkelig en rimelig prioritet? Herregud, hvor mange ting må journalister vurdere her hjemme!»
Som om naturkatastrofene som rammer verden på grunn av klimaendringer ikke påvirker Sverige i det hele tatt.
Dahlman kan likevel roe seg ned. Det var nok svenske journalister til også å dekke Sverige og Norges siste møte med klimaendringer: Stormen Hans.
Ikke fordi det gjør den høyre glad.
Legg hodet i sanden
Lena Andersson i Svenska Dagbladet kommenterte også på den andre siden av den høyreorienterte hengemyren, tidligere kjent for å håne barnefattigdom fordi barn kan spise grøt sommervær og vind.
Han begynner å klage litt på at sommeren ikke har vært på langt nær så varm som forventet i mai. Det regnet absolutt i juli, en «vanlig» svensk sommer. Men når journalister i klimapanikk ikke kan skrive om Sverige, skriver de, ifølge Andersson, i stedet for middelhavsvarmen.
Så Andersson drar dit, en helt vanlig sommer der også, skriver han, mens sommernotatene hans er blinde både for brannene i Hellas og for at Jorden globalt sett har slått alle værrekorder som finnes. «Hva vil journalistikken oppnå med denne fikseringen?».
Kanskje du rapporterer sannheten. Men det ser ut til å rime dårlig med den intellektuelle strategien til høyresiden.
Enten vil du, som Dahlman, ikke høre om det i det hele tatt, eller som Andersson vil du begrave hodet i den snødekte sanden.
SJs ulykke kunne ha drept
Alle som har lest en avis de siste 20 årene burde nå vite at det er forskjell på vær og klima.
For Sverige betyr ikke klimaendringene at det aldri igjen kommer de klassiske regnfulle og kalde svenske somrene eller regnfulle julimånedene.
Men for oss, som for resten av verden, betyr klimaendringer mer ekstremvær som rammer oftere. I 2018 opplevde Sverige de verste skogbrannene i manns minne. I 2023 opplevde Sverige og Norge Storm Hans.
På grunn av Norges bratte terreng og stormkonsentrasjon har landet blitt rammet av jordskred og flom langt verre enn Sverige, men vi har også hatt vår del.
At ingen døde da et SJ-tog sporet av utenfor Hudiksvall for en uke siden er et mirakel. Trafikverket visste at vollen var i ferd med å rase sammen og reduserte derfor hastigheten på strekningen. Toget sporet imidlertid av.
En risiko ingen bedrifter bør ta under en storm og et tegn på Sveriges fortsatt svake beredskap for ekstreme værforhold.
Skaden etter Hans
Svenske skader etter Hans kan telles i størrelsesorden flere millioner. I innlandet av Västerbotten kan opptil et par gjøre det hundre tusen kubikkmeter skadet skog de må rives.
At avlingen ikke tørkes opp om sommeren er ingen sak trøst for bøndene hvis åker er oversvømmet.
Forsikringspraksis er suspendert på grunn av flommene. Det vil være behov for små regnvåte veier utarbeidet av beboerne selv som nå ber om hastehjelp fra staten.
Å jobbe i og med stormen er også farlig. Enhver arbeider som rydder opp etterpå tar en kalkulert risiko. Det sier seg selv at hogsten av de tette stormblåste skogene ikke gjøres på et blunk.
Samtidig kunne det Kommunearbeideren rapport om eldreomsorgspersonell som til tross for sterk vind ble tvunget til å sykle rundt innbyggere i Malmö, selv om et turprogram er tilgjengelig som et alternativ.
Det er kalkulerte risikoer. Og så er det unødvendige risikoer, som SJ og Malmö.
Fra stort til lite, konsekvensene av klimaendringer er ikke noe Sverige kan unngå eller ignorere.
Likevel velger både regjeringen og dens forfattere det siste.
I den enkleste oversettelsen av begrepet er det på tide å si farvel til slik politikk.
Aloha «oe, aloha «oe.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»