To uker senere at svenske LKAB gjorde det de kaller Europas største metallfunn av sjeldne jordarter, melder norske myndigheter at de har gjort et lignende funn.
Ifølge en ny ressursvurdering fra Oljedirektoratet er det «betydelige mengder» av edle metaller og mineraler på norsk havbunn. Ifølge byråets anslag er det blant annet 38 millioner tonn kobber, 45 millioner tonn sink, 2,3 millioner tonn gull og 1 million tonn kobolt på norsk kontinentalsokkel, pluss en rekke sjeldne jordmetaller som brukes i produksjon av alt fra elbilmotorer og batterier til solceller og vindturbiner.
Mange av innskuddeneinkludert neodym, kobolt og magnesium, er på EU-kommisjonens liste over kritiske råvarer, noe som vil være avgjørende når verden beveger seg bort fra fossilt brensel.
Det har lenge vært kjent at det er store mengder edle råvarer på havbunnen. Imidlertid er miljøkonsekvensene av å utvinne disse fortsatt ukjente, og miljøorganisasjoner oppfordrer til forsiktighet.
Norges olje- og energiminister Terje Aasland sa i fjor høst at dyphavsgruvedrift kan bli en viktig næring for landet i fremtiden.
– Forutsatt at gruvedrift kan gjøres lønnsomt og med en akseptabel grad av miljøpåvirkning, kan dette bli en spennende ny industri, sa han til nyhetssiden E24 i november.
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»