Selskapet holder til i Stavanger Norsk solenergi siden oppstarten i 2017 har det bygget en rekke solcelleanlegg i utviklingsland, sammen med store internasjonale investeringsbanker. Bak selskapet står blant andre gründerne Murshid Ali OG Petter S. Bergesom også investerte sammen i en rekke oppstartsbedrifter.
Sommeren 2021 grunnla denne duoen et nytt selskap i samme kategori. Skyfri teknologien muliggjør innsamling av ulike sensorer og produksjonsdata fra solsystemer og gir informasjon om produksjonsfeil og årsaker i sanntid. Kongtanken har helautomatisert drift og vedlikehold av slike anlegg.
– Vi har vært i bransjen lenge og har sett at disse problemene finnes. Bransjen er gammel og har vært i utvikling lenge. De som tok seg av vedlikeholdet, dere byggefirmaer som er veldig lite tekniske. Så vi kjente problemet på forhånd, forteller Ali til Shifter.
Det nye selskapets kunder inkluderer blant annet det store amerikanske fondet KKR, teknologigiganten Bosch, Cleantech Solar, Hinduja, Tata Power, Honda og Fibon Energy.
– I løpet av de siste 4-5 årene har vi utvidet kundebasen vår, mange av dem er de samme som vi møtte hos Norsk Solar, sier Ali.
Dette er vekststrategien
Skyfri har vokst raskt og har i dag rundt 100 ansatte. Store deler har kommet gjennom oppkjøp av utenlandske selskaper, spesielt innen tradisjonelt vedlikehold. I mars kjøpte Skyfri Avi Solar, det tredje største selskapet i segmentet i India.
– Vi kjøper de som har vedlikeholdskontrakter, forklarer Ali, og legger til at alle transaksjoner gjennomføres kontant.
– De er relativt billige, så det er greit foreløpig.
– Hvorfor er dette en god strategi for deg, i stedet for å prøve å utkonkurrere dem med teknologien du har?
– Programvaresalgssyklusen er på cirka 12 måneder, men kundene er helt like. I tillegg er vedlikeholdsselskaper priset lavt sammenlignet med teknologiselskaper fordi de ikke har unike løsninger.
Ali trekker paralleller til strategien de hadde da han var med å grunnlegge fintech-selskapet Huddlestock.
– Tesen var at forvaltningsselskaper var analoge, så vi la et lag med teknologi på toppen. Vi gjør det samme med vedlikeholdsselskaper nå. Men i denne sektoren er mulighetene større og mer skalerbare. Bare i 2022 forventes det å bygges solkraft for nærmere 250 milliarder kroner.
Ifølge Ali forventes Skyfris omsetning å nå 50 millioner kroner i 2022, med mindre det gjøres flere oppkjøp. Og det er langt fra utelukket.
LES OGSÅ: Her er hvor nær Huddlestock var stupet: Redningsaksjonen som fikk Murshid Ali betalt for innsatsen
Si nei til «giftpillen»
I tillegg til å bruke egne penger til prosjektet, hentet Skyfri inn 40 millioner kroner privat kapital fra investorer i to runder. Den siste, på rundt 30 millioner norske kroner, fant sted i januar.
Investorene inkluderer det store internasjonale venturekapitalfondet SpeedInvest (som deg også på norsk Indykit), Upopulære bedrifter, Voyagers klimafond, Link Venture Capital og Singularity.
I tillegg har en gruppe høyprofilerte engleinvestorer investert, inkludert Kahoot-grunnlegger Johan Brand, Andreas Helbig fra Atomico, Chris Murphy fra Websummit og David Rowan, grunnleggeren av Wired Magazine.
– Vi var ute en vinternatt for å si det sånn, sier Ali, og forklarer at det forrige lånet, som var et konvertibelt lån, var overtegnet tre ganger.
Gründerne sa også nei til flere friere. Ali viser til en ny artikkel om Shifter, Oneflow-gründer Anders Hamnes kaller noen deler av venturekapitalmiljøet for «giftpiller».
– Vi ble tilbudt mange av disse giftpillene du snakker om, og vi sa nei til alle som kom med slike kontrakter og «term sheets». Vi befant oss i en heldig situasjon der vi kunne velge de investorene vi ønsket.
Gründerne har fortsatt nesten 70 % eierskap, inkludert en eierandel på 20 % som er satt av til et opsjonsprogram for ansatte.
Siden det forrige lånet var et konvertibelt lån, har partene ennå ikke fastsatt prisen på selskapet. Shifter kan imidlertid indikere, basert på tilgjengelig informasjon, at en verdi på omtrent 360 millioner kroner ikke er helt din.
Glemte tidsperspektivet
For å lede an, hentet Ali og Berge inn Pratik Ghoshal som administrerende direktør og Aslan Shamsutdin som CTO.
Pratik er tidligere administrerende direktør i WiseEnergy, en av verdens største solcelleoperatører, og har 20 års bransjeerfaring, blant annet hos REC Solar. Aslan kan på sin side trekke på mange års erfaring fra Bain & Co, PA Consulting og KPMG.
– Solenergiindustrien opplever ekstrem vekst og det bygges storskalaanlegg over hele verden. Det er mye fokus på investeringer, men folk glemmer at disse anleggene vil måtte produsere fornybar energi i flere tiår framover og at tilstrekkelig vedlikehold er nødvendig for å kunne nå produksjonsmålene, sier Ghoshal.
– I dag gjøres vedlikeholdet av disse anleggene analogt og med minimal sanntidssyn på hva som faktisk bør gjøres og oppnås, sier han.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»