Staten bør ta en mer aktiv rolle i å tiltrekke kliniske studier til Sverige. Det foreslås i en ny etterforskning om kliniske studier, som nylig ble presentert for energi- og ernæringsminister Ebba Busch (KD).
– Kliniske studier er et sentralt område for biovitenskapssektoren der regjeringen ser forbedringspotensiale. Det er viktig å ha et kvalitets- og brukervennlig system for bedriftsinitierte kliniske studier, sier Ebba Busch i en pressemelding.
I løpet av det siste tiåret har antallet kliniske studier i Sverige gått ned. Undersøkelsen sier at den internasjonale trenden også er synkende, men at Sverige ser ut til å ha tapt mer enn for eksempel våre naboer Danmark og Norge.
For å bøte på dette foreslår granskingen en rekke tiltak. Blant annet bør et nytt «partnerskap» – Swe Trail – etableres. Det bør inkludere næringsrepresentanter for biovitenskapssektoren samt regionale representanter for de seks helsesystemsamarbeidsregionene. Representanter skal inviteres av Sosialdepartementet.
Som en del av partnerskapet skal det etableres en rekke nasjonale tematiske nettverk og opprette et nasjonalt kontor for regional koordinering. Kontoret skal ligge ved et vertssykehus og foreslås finansiert av staten gjennom årlige tilskudd.
Undersøkelsen tyder også på at staten bevilger midler slik at helse- og helsevesenet kan gjennomføre flere kliniske forsøk, både ved å styrke eksisterende forsøksenheter og ved å stimulere til nyetableringer.
Undersøkelsen vurderte også egnetheten til Sveriges nåværende nasjonale og regionale støttesystemer for kliniske studier. Her slår undersøkelsen blant annet fast at Kliniska studier Sverige-samarbeidet, støttet av det svenske forskningsrådet, kun har hatt «begrenset effekt» på utviklingen av kliniske studier.
Den eksisterende strukturen bør derfor endres og Clinical Studies Sweden og Swe Trial danner en felles «referansegruppe» for å kunne handle i fellesskap i relevante problemstillinger. I tillegg foreslås det å omfordele Clinical Studies Sweden-midler til Swe Trial.
Henvendelsen slår også fast at det er behov for endringer i helsevesenet. Dette innebærer blant annet opprettelse av karriereveier for andre yrkeskategorier, som sammen med helsepersonell kan bidra til kliniske utprøvinger, både administrativt og klinisk. Det kreves også utvikling av annen kompetanse og autorisert personell, som leger, tannleger og sykepleiere, må «med relativt liten innsats» få videre relevant opplæring for å tilegne seg riktig kompetanse.
– Det er viktig for svensk helsevesenets kompetanseutvikling at det gjennomføres kliniske studier i det svenske helsevesenet. Det gir pasienter i Sverige tilgang til terapier som ennå ikke er etablert og bygger vertskapskapasitet for nye typer avanserte terapier, sier sosialminister Jakob Forssmed (KD), i pressemeldingen.
Lakartidningen.se
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»