I 2016 ga den norske regjeringen 13 selskaper rett til å bore etter olje i ti områder av Barentshavet i Arktis. Miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom argumenterer for at staten dermed har brutt den såkalte miljøparagrafen i Grunnloven, som skal garantere folks «rett til et sunt miljø» både i dag og i fremtiden.
For to år siden ble staten frigjort av Oslo tingrett for påstått brudd på Grunnloven, og da saken i fjor høst ble behandlet i høyere instans Borgarting Lagmansrett, valgte statsrepresentanten, statsadvokaten, å kritisere miljøorganisasjoner for etter hans mening forsøk på å dra. en politisk kamp om oljeindustrien inn i domstolene.
Lagmannsretten gir i sin kjennelse miljøorganisasjoner rett til at den såkalte miljøklausulen setter en viss grense for omfanget av miljøskader staten kan tillate, men i det foreliggende tilfelle er ikke slik skade tilstrekkelig til å dømme staten. , som dermed også er frigjort for påståtte grunnlovsbrudd.
Selv om miljøorganisasjonene ikke gir opp, akter de tvert imot å løfte saken på høyeste nivå.
– Vi taper når det gjelder oljeleting i Barentshavet, men vi vinner når det gjelder viktige temaer. Vi har gode forhåpninger om å vinne denne saken i Høyesterett, sa Greenpeace Norwegian-direktør Frode Pleym til Ekot.
I Nederland tapte staten nylig i en annen klimarettssak. Rett før jul slo Høyesterett fast at den nederlandske regjeringen må ta hastetiltak mot klimaendringer for å beskytte grunnleggende menneskerettigheter.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»