Suspensjonen av midlertidig ansatte i regioner i landet tvinger folk som er misfornøyde med arbeidsforholdene i Sverige til å tenke på nye måter.

Uansett om det er av dette eller av helt andre grunner, tenker stadig flere på Norge.

– I Norge er det en kraftig økning av leger som ber om autorisasjon og en klar trend, sier presidenten i Legeforeningen Sofia Rydgren Stale Dagens medisin.

Antall svenske leger som søker om norsk legitimasjon i år økte med 125 % sammenlignet med samme periode i fjor. Viser statistikk fra Helsedirektoratet som Dagens Medicin etterspurte for årene 2022, 2023 og 2024 og gjelder for perioden 1. januar til 14. april. Statistikken inkluderer helsepersonell som søker om å jobbe i Norge for første gang (når godkjenning er innhentet, gjelder den normalt frem til fylte 80 år).

Og statistikken taler for seg selv: Siden 2022 er antallet leger som flykter til nabolandet mer enn firedoblet. Da søkte 22 leger om å jobbe i Norge, i 2023 var det 42 og i 2024 mottok Helsedirektoratet 95 søknader.

Legeforeningens president Sofia Rydgren Stale mener Sverige har blitt mindre attraktivt for avtaleleger. At stadig flere leger foretrekker å velge nabolandet er bekymringsfullt for svensk helsevesen.

– I utgangspunktet er det bra for kontinuiteten at andelen ansatte ikke er for høye, men dette må ikke gå på bekostning av personalets bærekraft. Innleid personell utfører en viktig funksjon under topparbeid og mangelsituasjoner, sier Sofia Rydgren Stale ved Dagens Medicin.