I den nye rapporten fra Forsvarets forskningsinstitutt, FFI, identifiserte forskere et nettverk av mer enn 440 falske nyhetssider på rundt 30 språk. Ekot leste rapporten.
– Det kan sies at det er ganske omfattende, sier Eskil Grendahl Sivertsen, en av forskerne bak rapporten.
Både svensk og norsk tekster av journalister brukes. Dette er artikler fra blant annet Sveriges Radio og Sveriges Television som ble stjålet og oversatt til merkelig norsk, trolig automatisk. Bilder av falske journalister vises under artiklene.
Bilder av ekte mennesker ble tatt fra nettet og brukt som bilder av journalister – en form for identitetstyveri, ifølge analytikere.
The Echo har tidligere rapportert hvordan nettsiden til en norsk kvinneavis på en eller annen måte ble hacket og hvor svenske artikler publiseres. Siden er en del av dette nettverket. Dette er absurde presentasjoner av falske reportere – som zombiefanatikere, kaffeguruer og ambisiøse analytikere.
Sporene går til en skuespiller i India. Formålet ser ut til å være kommersielt.
– Så vidt vi kan se, virker formålet å være økonomisk når man skal tiltrekke besøkende til sider som inneholder Google-annonser, sier Eskil Grendahl Sivertsen ved Ekot.
Ifølge rapporten kan fenomenet med falske nyhetssider vokse med kunstig intelligens. Politisk påvirkning kan skje på denne måten, advarer forskerne.
– Min bekymring for fremtiden er hva som kan skje med kunstig intelligens, der falske nettsider med bilder, videoer og tekster automatisk kan genereres, sier FFI-forskeren.
Ifølge ekspertforfatterne av rapporten kan den med sin brede spredning påvirke folks oppfatning av virkeligheten i mange land, som Sverige, Norge og andre deler av verden. Dette er et kritisk problem ved kilden, og forskere håper nå at myndigheter og journalister vil undersøke disse spørsmålene videre.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»