Sport: Norges olympiske supersprint – tre gull på en dag: «Det har ikke skjedd på 104 år»

Det gikk sakte for lillebror i Vesten under Paris-OL. Medaljehåpet uteble, inkludert verdensstjernen Jakob Ingebrigtsen, som gikk glipp av en medalje som allerede var pantsatt på forhånd da han ble nummer fire på 1500 meter.

Men lørdag, løpets nest siste dag, røk han. Og da den kom ut…

OL i Paris 2024

• David Åhman og Jonatan Hellvig etter OL-gullet: «Vi har drømt om det lenge»

• Jonathan Hellvig

Se Jonatan Hellvigs blokkfest i OL-finalen mot Tyskland

Jentene i håndball beseiret hjemmenasjonen Frankrike i finalen 29–21. Så tok Solfrid Koanda, som fra ingensteds, gull i 81 kilosklassen i vektløfting for Norge. Samlingen av gull ble avsluttet med en monumental knusing av motstandere på 5000 meteren da Jakob Ingebrigtsen hevnet 1500 meter-debakelen ved å ta OL-gull.

Historisk bragd

Et historisk resultat, ifølge Geir Juva, statistiker for avisen Verdens Gang:

– Det er en av de viktigste dagene for norsk idrett. Det er 104 år siden sist vi gjorde noe slikt. Det vil si at han vant mer enn to gull på én dag i sommer-OL.

Jakob Ingebrigtsen gledet seg over Norges gulldag da han møtte SVT Sport etter prisutdelingen, og er også entusiastisk over Sveriges innsats så langt under OL.

– Skandinaviske land er små sammenlignet med store som USA og det er flott at vi sammen med Sverige kan lykkes som vi gjorde og kjemper om medaljer

Norge vant også to bronse (bryting og sandvolleyball) i sprint alene, og gjorde en meteorisk oppgang i medaljeligaen.

Fortsatt etter Sverige

Men.

Etter det svenske gullet i sandvolleyball med Åhman/Hellvig ligger Norge fortsatt bak Sverige på medaljetabellen før finaledagen.

Før sandvolleyballfinalen lå Norge på 17. plass, Sverige på 22. plass.

Etter det svenske gullet har Sverige tatt et nytt løp og ligger på 16. plass, og presser Norge til 18. plass.