Allerede i fjor skrev Säkerhetspolisen, Säpo, i sin årbok hvordan Kina, Russland og Iran representerer de største truslene mot svensk sikkerhet.
Ifølge Säpo er Sverige et attraktivt land for fremmede makter som «vil ulovlig ta i besittelse av både kunnskap, informasjon og teknologi». SOM Universitetslæreren Ha skrev han videre Tidligere har flere sikkerhetssjefer ved svenske universiteter delt dette bildet.
kinesisk etterretning
Kina fortsetter å utgjøre en stor trussel, og både kinesiske private og statlige aktører driver etterretningsvirksomhet mot svenske forskningsinstitusjoner.
«Svensk teknologi, produkter, kunnskap og informasjon anses å ha stor verdi for Kinas militære utvikling», skriver Säpo i sin nylig utgitte 2022/2023-årbok.
Forskning og handel, ulike rekrutteringsprogrammer rettet mot kunnskapsinnhenting, og strategiske oppkjøp av svensk virksomhet er noen eksempler på aktiviteter som kan utgjøre alvorlige sikkerhetstrusler for Sverige.
Forskning og innovasjon har tradisjonelt vært Kinas hovedmål, selv om de de siste årene også har begynt å rette seg mot politiske mål i Sverige, ifølge Säpo.
– Anskaffelse av teknologi og kunnskap, samt innflytelsen som den kinesiske staten utøver i Sverige, er ikke alltid ulovlig, men de representerer en trussel mot landets sikkerhet. I Sverige er det fortsatt relativt utbredt uvitenhet om den kinesiske trusselen, som i seg selv utgjør en stor sårbarhet, kommenterer Henrik Edwinsson, senioranalytiker i Säpo, i årboken.
Iran og Russland
En annen trussel er Iran, ettersom de skaffer seg kunnskap om svensk teknologi gjennom uautoriserte metoder og bruker svenske universiteter og høyskoler for å «utvikle sine egne kapasiteter», ifølge Säpo.
Den tredje store trusselen, akkurat som Säpo allerede beskrev i fjorårets årbok, er Russland. Siden krigens utbrudd i Ukraina har landets etterretningsvirksomhet i Sverige økt.
– Den globale situasjonen og krigen i Ukraina har blant annet betydd at Russland har et økende behov for å skaffe seg teknologi for å opprettholde sin militære kapasitet, sier Henrik Edwinsson.
Säpo understreker at Sverige ikke er et attraktivt mål bare fordi det er i forkant i en rekke sektorer som er av spesiell interesse for Russland.
Det heter også at det åpne forsknings- og næringsklimaet i Sverige gjør det til et «gunstig miljø å jobbe i», både for Russland og andre land.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»