Manøveren kom til rett tid for norske sikkerhetspolitikere. 30 000 soldater, mer enn 200 fly og 50 skip fra 27 NATO-land testet sine kampevner helt i nord i flere uker. Jonas Gahr Støre, Norges statsminister, snakket i forkant om «en utmerket anledning til å vise samholdet og styrken i alliansen».
Og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, selv norsk, fløy inn i det arktiske operasjonsteatret for «Cold Response»-manøveren rett etter Alliansens toppmøte i Brussel for å støtte Alliansens tilstedeværelse. «NATO er en arktisk allianse fordi vi er oss selv i Arktis,» sa han til Bardufoss nær polarsirkelen.
[Alle aktuellen Nachrichten zum russischen Angriff auf die Ukraine bekommen Sie mit der Tagesspiegel-App live auf ihr Handy. Hier für Apple- und Android-Geräte herunterladen.]
Bare NATO-tropper helt i nord var ikke alene. Den russiske marinen viste også tilstedeværelse da to enorme russiske krigsskip, inkludert et atomdrevet slagskip et vrak fra den kalde krigen, seilte i farvannet mellom kysten av Island og Norge i løpet av manøveren.
Interessen for Arktis har vært tydelig i flere år. Land som Russland og Kina har lenge holdt øye med regionen der klimaendringene åpner for sjøveier og forekomster av verdifulle råvarer. Den geopolitiske situasjonen i den ressursrike regionen vekker nå fornyet oppmerksomhet. I forkant av krigen snakket NATOs generalsekretær Stoltenberg om et gjennombrudd for regionen der Russland tester de fleste av sine nye våpensystemer.
USA ruster seg opp i Arktis og til og med Storbritannia kunngjorde for noen dager siden at de vil øke sin tilstedeværelse. Militær aktivitet vokser og blir oppgradert i Oslo. – Vi må utvide vår tilstedeværelse helt i nord, sa forsvarsminister Odd Roger Enoksen nylig i Oslo. Russland har viktige sikkerhetsinteresser i områder nær norsk territorium og Arktis er også «av stor økonomisk betydning» for Russland.
I midten av mars økte Oslo-regjeringen landets forsvarsbudsjett med tre milliarder kroner (308 millioner euro). Og i motsetning til den planlagte treningen i mange måneder, kan den økningen i forsvarsbudsjettet kan sees på som en direkte reaksjon på den russiske krigen i Ukraina. Tilleggsmidlene skal blant annet brukes til å styrke Sjøforsvarets tilstedeværelse i Arktis og nær grensen til Russland. – Selv om et russisk angrep på Norge er svært usannsynlig, må vi erkjenne at vi har en nabo i øst som blir stadig farligere og mer uforutsigbar, sa Enoksen til journalister.
«Aggressiv krig i Ukraina akselererer innsatsen»
Forsvarsutgiftene økte etter den russiske annekteringen av Krim. Mens militærutgiftene utgjorde om lag 1,4 prosent av bruttonasjonalproduktet i 2014, steg de til over 1,9 prosent innen 2020. I noen tilfeller vokste forsvarsbudsjettet med syv prosent årlig. Blant annet er det kjøpt inn 52 F-35 jagerfly i flere år. I fjor bestilte Sjøforsvaret fire ubåter fra ThyssenKrupp til en verdi av 4,4 milliarder euro.
Den nylige økningen i forsvarsbudsjettet betyr at Norge snart vil investere rundt to prosent av BNP i forsvar. «For det norske folk er krigen i Ukraina sjokkerende, men fjern. Økningen i forsvarsbudsjettet har knapt blitt lagt merke til, sier Karsten Friis, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.» I politikken har imidlertid sikkerhetssituasjonen blitt revurdert av den russiske annekteringen av Krim. i Ukraina akselererer innsatsen i forsvarssektoren ”.
I likhet med Tyskland brøt Norge nylig med den restriktive praksisen for eksport av forsvarsutstyr. I mars 2000 sendte Oslo panservernsystemer og tusenvis av beskyttelsesvester og hjelmer til Ukraina. Forsvarsminister Enoksen varslet onsdag ytterligere leveranser av pansergjennomtrengende våpen.
Designet for integrering av allierte tropper
I ditt land er den største bekymringen muligheten til å ta på seg større formasjoner av allierte tropper i en nødssituasjon. Det er nettopp dette som testes annethvert år med «Cold Response». Regjeringen investerer i økte lagre av drivstoff, ammunisjon og teknisk utstyr, en forutsetning for å ta opp allierte tropper. Fordi landet som Europas energiforsyning allerede er avhengig av ville rett og slett være for lite til å forsvare seg.
Norge deler en 196 kilometer lang landegrense med Russland i Arktis. Det er også en enorm maritim grense mot Russland i Barentshavet. Med rundt 5,3 millioner innbyggere har landet i overkant av 17.000 aktive soldater. «Ingen frykter okkupasjonen av en stor del av landet. Dette fungerer ikke i Ukraina, sier Friis. Det norske forsvaret er i forkant, sier Friis. Men de er designet for å integrere store formasjoner av allierte tropper. Det handler om å ha kapasiteter tilgjengelig for nødsituasjoner.
Bilateral avtale med USA
Det nye trinnet i sikkerhetspolitikken kan også sees i bilaterale forhandlinger. I årevis har Washington og Oslo for eksempel argumentert for å gi det amerikanske militæret bedre tilgang til norske militærbaser og bygge sin egen infrastruktur. USA er bekymret for at de vil kunne overføre tropper og materiell raskere i en nødsituasjon.
Dette er eksplosivt for Oslo-regjeringen. Norge har en gang gjort det til en regel å ikke permanent ta imot tropper fra allierte stater i tilfelle fred og å holde Finnmark, det russiske grenseområdet, stort sett demilitarisert. Spenninger med Russland bør unngås, og regjeringen holder fast ved dette den dag i dag. Det er fortsatt ingen NATO-base i landet.
Mer informasjon om krigen i Ukraina på Tagesspiegel Plus:
Regjeringene inngikk en avtale i fjor om bedre tilgang til ulike baser. Avtalen krever imidlertid godkjenning fra det norske parlamentet, og gitt utviklingen i Ukraina kan den trolig anses som trygg. «Når dine forsvarsmuligheter er begrenset, er diplomati desto viktigere», sier Friis. «Bilaterale avtaler utfyller NATO-alliansen.» Storbritannia har lenge hatt infrastruktur på norske baser, men har ingen faste soldater i landet.
En russisk manøver i februar viser hvordan Kreml ser på NATOs tilstedeværelse i Arktis. Noen dager før den russiske invasjonen av Ukraina øvde den russiske marinen i Barentshavet, og skjøt til og med opp atomraketter. Det politiske signalet til NATO og fremfor alt til USA var entydig.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»