Elisabeth Leidinge er ansvarlig for å legge grunnlaget for de lovende unge keeperne til det nye F15-landslaget.
– Jeg prøvde å forberede dem både mentalt og med øvelser som jeg tror de kan bli utsatt for i løpet av en kamp, sier han.
Treningen som spillerne får fra SvFF under treningsleirene i Bosön og under den internasjonale kampuken på Gotland – har som mål å gi jentene tips og råd om deres individuelle utviklingsvei.
I løpet av en uke fikk Hedvig Danielsson, KIF Örebro, Emilia Redtzer, Täby FK og Moa Esentals, Eskilstuna United DFF sin første smakebit på kunsten å spille keeper på en internasjonal arena.
– Vi snakket mye om viktigheten av å ha balanse i kroppen for å sette seg i en god posisjon i situasjoner som kan oppstå i løpet av en kamp. Balanse er veldig viktig for gode prestasjoner, sier Elisabeth Leidinge.
Generelt, hvilken status tror du keepere i denne aldersgruppen har?
– Veldig bra, før denne første samlingen av kamper hadde vi treningsleir i Bosön med seks keepere som ikke gikk glipp av noe. Nå som disse tre er plukket ut kan det bli noen endringer til neste kolleksjon når vi skal til Finland.
Kan du fortelle oss om reisen målvaktene tok for å komme hit?
– De får en liten stjerne i utkanten av distriktet sitt og kan delta på en landsleir hvor de kan vise seg frem. Derfra er seks keepere tatt ut til den første landslagstreningsleiren i Bosön.
Tre ble tatt ut til treningsleiren og treningen mot Norge på Gotland: Når tiden er inne for den virkelige internasjonale konkurransen er det kun to som får de blågule billettene.
Hva skal til for å fortsette å utvikle unge keepere?
– De trenger mye spilletid hvor de må ta mange avgjørelser. De må utsettes for situasjoner der de har mulighet til å lære av sine feil, god veiledning etter kamper er også viktig.
Under treningen av spillerne foran landskampene på Gotland er Robin Blommé med på laget som analytiker. Med ord og bilder gikk han sammen med Elisabeth gjennom situasjoner og posisjoner.
– Det er kanskje ikke alle som har denne muligheten i klubbene sine, så for dem er det litt luksus, sier Leidinge. De ser alt, fra den minste detalj til det store bildet.
Med sine analyseressurser kan SvFF legge et viktig lag til spillertreningen. Han kan se med egne øyne hva trenerne snakker om – dette er viktig!
– De hører hva vi sier, men noen ganger kan de ha en annen følelse selv. Vi kan kombinere budskapet vårt med bilder og det blir en aha-opplevelse for dem.
En-til-en samtaler med Coach Leidinge er inkludert. En samtale på et kvarter som ofte blir litt lengre:
– Vi snakker mye om det, det er morsomt hvordan de åpner seg og forteller ting om barndommen sin, man lærer mer om historien deres, noe som er veldig gøy.
Elisabeth Leidinge understreker at hun ønsker at spillere skal føle seg komfortable, ikke dømt. Han vil se hva spillerne kan og hva de trenger å jobbe med, uten sikkerhetsnett eller masker.
Keeperspillet har utviklet seg de siste årene, selvfølgelig skal de redde målet fra et mål, men de har også stadig tydeligere blitt en del av det samlede forsvarsspillet og oppbyggingsspillet.
– Hvis du ser på prosenten av hva keepere gjør i kamper i dag, er de mer med på å bygge spillet. Vi vil ha keepere som er komfortable med skuddet, som vet hvordan laget spiller, kjenner rollen sin og er involvert i hele strukturen i et angrep. Nye krav men det er gøy, i dag er keepere veldig involvert, sier Elisabeth Leidinge.
Hva vil du at de skal ta med seg hjem fra klubbene sine?
– Det er vel alt, hvordan vi tenker fra vi står opp om morgenen til kampslutt og hvordan vi tar neste steg derfra.
Han har en lys visjon om fremtiden for keeper i svensk fotball. Men kontinuerlig opplæring er nødvendig, noe som krever engasjement og kunnskap. SvFF har et generøst utvalg av coaching- og treningsprogrammer å støtte.
Elisabeth Leidinges sentrale råd til klubber for ungjenter som ønsker å prøve en karriere på plassene:
– Pass på keeperne, hjelp dem fra start. Og flere trenger å engasjere seg med våre unge keepere.
Roger Bjorkman
Les mer om veien til F15-landslaget
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»