Slik har rasismen i fotball blitt redusert i Norge

For å motvirke rasisme mot samiske spillere startet Samisk idrettsforening SVL nylig et prosjekt mot rasisme i barne- og ungdomsidretten på norsk side.

I tillegg mottok de 1,9 millioner per år de neste tre årene.

– Grunntanken er at vi skal styre prosjektet uten konflikter. Vi ønsker å fremheve det sosiale aspektet som svært viktig for de vi inviterer fra samfunnet til å snakke om rasisme og hvordan vi og de ser det. Åpenhet er det underliggende temaet i vårt arbeid med prosjektet, sier driftsdirektør Britt Somby på 15 minutter fra Sápmi.

Den forklarer også hvordan de jobber med prosjektet.

– I skolen bruker vi ikke ordet «rasisme», men ord som «diskriminering», «erting» og «mobbing». Ord som barn kjenner. Starter vi en konfrontasjon eller konflikt, når vi ikke målet vårt, som er å synliggjøre rasisme og vekke diskusjon i organisasjoner, sier han.

Arenaen har endret navn til samisk

Tidligere i år endret Tromsö IL også navnet på arenaen fra Alfheim stadion til navnet Sami Romssa Arena som en del av prosjektet.

– Dette er for å takle det samiske språket. Det er første gang i fotballhistorien at en fotballklubb gjør noe slikt, sa Øyvind Alapnes i Tromsø IL. NRK.

Håkan Kuorak, president i FA Sápmi og visepresident i Samisk idrettsforening.

– I fremtiden vil vi ha et større samarbeid med Tromsö for å bekjempe rasisme mot unge samer. Det er å håpe at et lignende prosjekt også gjennomføres på svensk side, for både på svensk og norsk side er behovet stort, sier han i programmet.

Se ukens 15 minutter fra Sápmi lørdag klokken 16:05 i SVT2. Eller opp SVT Play.

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *