Sikkerhetssituasjonen i Østersjøen – Det svenske forsvaret

Andre eksempler på virksomheten til det svenske forsvaret er at myndigheten støttet Kystvakten og Säpo på grunn av sabotasjen på Nordstream 1 og 2.

Det russiske varselet om delvis mobilisering som kom 21. september 2022 ble håndtert av militærets operative beredskap og planlegging, og byrået fortsetter å overvåke russisk militær aktivitet i nærområdet.

Forsvaret har et godt bilde av situasjonen rundt Sverige og god forståelse for Russlands kapasiteter, både i Ukraina og i vår umiddelbare nærhet. Forsvaret tilpasser seg og tar de nødvendige skritt, individuelt og sammen med våre partnerland, for å håndtere og håndtere ulike typer utvikling, akkurat som før.

Viktig sted på Gotland




Det Baltiske hav. Med sine handelsruter og travle sjøtrafikk er det et ekstremt viktig hav for et bredt spekter av nordeuropeiske nasjoner.



Gotland har en sentral beliggenhet i Østersjøen. Med øya som base kan du dominere Østersjøen og kontrollere kommunikasjonen til sjøs og i luften. Etter i stor grad å ha blitt demilitarisert ved forsvarsvedtaket i 2004, har en styrking av det militære nærværet på Gotland startet. Det skjedde som svar på den russiske invasjonen av Georgia i 2008. 1. januar 2018 ble Gotland Regiment (P 18) reetablert på øya. I råd fra ÖB til regjeringen, fremlagt 1. november 2022, anbefales det å styrke Gotland kampgruppe til en mer komplett mekanisert bataljon.

Interesse for Arktis

Geografisk sett ligger en stor del av Sveriges landareal i Arktis. Med klimaendringene har Arktis blitt et svært attraktivt militært område. Når isen smelter, åpner det seg et nytt hav som er fem ganger så stort som Middelhavet. Det betyr at nye skipsleder og flere naturressurser blir tilgjengelig, noe som igjen fører til økt konkurranse mellom stormaktene.

Nesten 50 % av det arktiske kontinentet er på russisk territorium. Dette betyr at Russland har en veldig lang kystlinje til Polhavet. Isen har fungert som en naturlig beskyttende barriere for Russland, men nå som den smelter oppfatter Russland den som en trussel. Den russiske nordflåten befinner seg i Murmansk og i tilfelle en mulig konflikt med NATO i Arktis, vil Russland sannsynligvis ønske å forsvare seg og også hindre amerikanske forsterkninger i å nå området.

I en slik mulig konflikt er det uunngåelig at også Sverige vil lide.






Video: Interesse for Arktis. Varighet 01:35.


Arktisk råd er et internasjonalt forum for samarbeid mellom regjeringene i de åtte arktiske landene: Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island, Russland, Canada, USA, samt seks organisasjoner for urfolk. Rådets arbeid tar sikte på å beskytte det arktiske miljøet, bærekraftig utvikling og forbedring av den økonomiske, sosiale og kulturelle velstanden til innbyggerne i Arktis.

Sverige jobber med å lage ulike typer samarbeidsavtaler, både bilaterale og multilaterale, som skal fremme fred, stabilitet og sikkerhet i området.

For rent militære spørsmål deltar det svenske militæret i Arctic Security Forces Roundtable (ASFR), et forum grunnlagt i 2010 av Norge og USA, som arbeider for å fremme regional forståelse og samarbeid mellom militære styrker som opererer innenfor og rundt den arktiske regionen.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *