Filming i gamlebyen i Vilnius. Foto av Julius Kalinskas (15min / Scanpix.
Siden 2014 Inntektsskattelettelser for filmproduksjon i Litauen i 2021. Bedriftsinvesteringene har vokst rekord, antallet filmprosjekter som har dratt nytte av et utenlandsk filmprosjekt i Litauen har dratt nytte av.
Ifølge data fra Lithuanian Film Center (LKC), i 2021. Filmprodusenter, som brukte skatteletteordningen, samlet inn over 15 millioner LTL fra litauiske selskaper. Investering uten euro. Sammenlignet med det meget gode 2020 Som et resultat økte beløpet med 26 % og er det høyeste som noen gang er registrert i løpet av stønadsperioden.
Utvekslingsrekord
Dra nytte av konsesjonen, en rekord på 37,9 millioner. I fjor kom også utenlandske filmprodusenter ut i Litauen, stort sett flere enn noen gang.
Ifølge LKC har antallet filmer som er finansiert vokst betydelig på bare ett år: i 2021. 71 nye skattefrie filmer ble finansiert, hvorav 40 nasjonale, 19 utenlandske og 12 samproduksjonsfilmprosjekter.
2021 ble 19 utenlandske filmer spilt inn i Litauen, hvorav 10 i den skandinaviske regionen, det vil si 5 vedaer og 5 norske. Ytterligere 3 filmer i Litauen ble laget av Storbritannia og et team med tyske, estiske, polske, ungarske og slovakiske filmskapere jobbet.
Ifølge LKC har den største investeringen i 2021. gitt filmprosjekter for andre sesong av krimserien Young Volander (re. Matt Duffer, Ross Duffer, UAB Ahil filming services) 1,61 millioner. EUR.
Playlist-miniserien (refererer til Per-Olav Srensen, rapporterer UAB Ahil-filming) samlet inn 1,60 millioner. Eur, Hilma af Klint (refererer til Lasse Hallstrm, skytetjenester basert på Paprika-film) 1,36 mln. EUR.
Nasjonal rekord
Den største investeringen i det nasjonale prosjektet var € 715 000, samlet inn av reisende Kristina Buoyts og Bruno Sampers science fiction-film Evening, som er det høyeste beløpet som ble tildelt den nasjonale filmen i hele stipendperioden.
Ifølge LKC vokser antallet selskaper som er villige til å investere stadig: I 2021. 126 investeringsprovisjoner ble tilbudt til 78 investorer, hvorav 28 litauiske skattelettelser ble brukt til produksjon av filmer for første gang i det gjenværende året. .
Dette viser at selskapet er stadig tryggere på fordeler, forstår hvordan det fungerer og har til hensikt å bevilge stadig mer penger, sier LKC.
LKC anslår at i løpet av perioden 2014-2021 har 228 litauiske selskaper investert 50,7 millioner LTL i filmproduksjon, og utnyttet fordelen. EUR.
I løpet av perioden tjente utenlandske produsenter i Litauen mer enn 140 millioner. Eur, en fjerdedel av inntektene ble mottatt i det minste i 2021.
Over en niårsperiode ble anlegget brukt til å finansiere 286 filminvesteringer i 144 innenlandske filmprosjekter, 72 utenlandske filmer og 70 samproduksjonsfilmprosjekter.
LKC minner om dette i 2014 Hensikten med fritaket fra selskapsskatt i Litauen er å skape gunstige forhold for filmproduksjon i vårt land. Den kan brukes av et kommersielt selskap som opererer i Litauen, som gir filmprodusenten gratis og dermed veksler den skattepliktige inntekten og betaler inntektsskatten. Fordelen skaper ikke bare gunstigere forhold for filmproduksjon i Litauen, den er også fordelaktig for andre sektorer. Økningen i filmproduksjon skaper tusenvis av midlertidige arbeidsplasser, øker sysselsettingen av filmmannskaper i utlandet, og øker kafeteria-, catering-, transport- og utleietjenestesektorene.
Velg selskapene og emnene som interesserer deg. kilder.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»