Selskapenes millionseddel – ødelagt i arbeidet mot hvitvasking – Nyheter (Ekot)

Mange bedrifter mislykkes i arbeidet med å forhindre hvitvasking og terrorfinansiering. Bare de siste tre årene har 100 bedrifter hatt mangler så alvorlige at de har blitt tvunget til å betale 70 millioner i bøter.

Fylkesnemnda har ansvar for å føre tilsyn med for eksempel pantelånere, bilforhandlere, smykkebutikker og regnskapsførere, mens Finanstilsynet fører tilsyn med bankene.

– De vanlige manglene vi observerer er mangelen på en generell risikovurdering. eller at den eksisterende dokumentasjonen ikke er tilstrekkelig, sier Ann-charlotte Broman, fylkesadvokat i Västra götalands landsting.

For å gjøre hvitvasking og terrorfinansiering vanskeligere, må selskaper som håndterer over-limit kontanter eller konto for tredjeparter gjennomføre risikovurderinger for å finne ut om de kan utnyttes. Selskaper som omfattes av forordningen må registrere seg hos det svenske bolagsverkets anti-hvitvaskingsregister og vite hvor kundenes penger kommer fra.

– Det bør gjøres en generell risikovurdering av hvordan produktene og tjenestene som tilbys i virksomheten kan brukes. Og hvor stor er risikoen for at dette kan skje. Deretter ser vi på etterlevelse av de etablerte kravene.

Siden 2021 har fylkesnemnda slått fast at 100 selskaper har sviktet så kraftig i arbeidet mot hvitvasking at selskapene må betale bøter på til sammen over 70 millioner svenske kroner.

Over halvparten av de 100 firmaene er regnskaps- og revisjonsfirmaer, og ifølge fylkesadvokat Ann-Charlotte Broman, som også fungerer som fylkesadvokat, kan regnskapsfirmaer som mangler kontroll brukes av kriminelle til å hvitvaske penger.

– Når det gjelder regnskap og revisjon er dette ofte en tilretteleggerrolle, vi søker å føre tilsyn med selskaper som vi mener utgjør en høyere risiko.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *