Samtaler med Taliban-delegasjonen i Norge

OgDet var Talibans første offisielle besøk i Europa siden de tok makten i Afghanistan i august i fjor. I tre dager møtte delegasjonen, ledet av utenriksminister Amir Khan Muttaqi, representanter for USA og ulike europeiske land, inkludert Tyskland, på et konferansehotell ved Oslo. For første dag hadde de norske vertene satt på dagsorden en samtalerunde med representanter for det afghanske sivilsamfunnet, inkludert flere kvinnerettighetsaktivister.

En «felles uttalelse» som ble utgitt av Taliban etter søndagens møte, sa at deltakerne lyttet tålmodig og utvekslet synspunkter. Kvinnerettighetsaktivisten Jamila Afghani berømmet den åpne atmosfæren i samtalene med nyhetsbyrået AFP. Taliban hadde vist god vilje, nå er det nødvendig å se «hva er deres handlinger etter deres ord».

Det oppfordres til løslatelse av kvinnerettighetsaktivister

Et annet tema var skjebnen til to savnede afghanske kvinnerettighetsaktivister, hvis løslatelse Amnesty International krevde tirsdag. Tamana Zaryab Pariani og Parawana Ibrahimkhel hadde deltatt i flere protester i Kabul de siste ukene og ble angivelig kidnappet av sikkerhetsstyrker. En Taliban-representant avviste imidlertid mandag NRK at islamister hadde arrestert kvinnene og holdt dem fanget.

Selv godt fem måneder etter at Taliban tok makten i Afghanistan, er deres midlertidige regjering fortsatt ikke offisielt anerkjent av noen annen stat. Landet lider av en ødeleggende forsyningskrise, også fordi vestlige land stort sett har sluttet å betale bistand. Taliban er fortsatt oppført som en terrororganisasjon av USA, FN og EU og er underlagt sanksjoner. USA frøs også 9,5 milliarder dollar i valutareserver holdt av den afghanske regjeringen.

I tillegg til den amerikanske spesialutsendingen for Afghanistan Thomas West, deltok også representanter for det amerikanske finansdepartementet, ansvarlig for sanksjoner mot Taliban, i Oslo. West definerte dannelsen av et representativt politisk system, løsninger på den humanitære og økonomiske krisen, samt sikkerhets- og menneskerettighetsspørsmål som de viktigste sakene, spesielt kvinners rettigheter og skoleutdanning for jenter. Samtalene ble deltatt av Tysklands spesialrepresentant for Afghanistan, Jasper Wieck.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *