Så langt er det mellom sosialdemokratene og sentrumspartiet i arbeidspolitikken – Arbetet

Først virket det vanskelig, kanskje nesten umulig. I hvert fall i arbeidspolitikken. Men så var det en januaravtale på plass. Sosialdemokratene og Senterpartiet, som står svært langt fra hverandre, ble plutselig enige om å endre arbeidsloven og la uavhengige aktører overta arbeidsformidlingen fra arbeidsformidlingen.

Nå er januarsamarbeidet gravlagt, men reformer er i gang.

Men fortsatt er det problemer der det kan knirke. Nå om de to partiene bør sette seg ved forhandlingsbordet etter neste valg.

Senterpartiet er klare til å danne regjering med SV. C-leder Annie Lööf meldte dette i et intervju med Dagens Nyheter denne uka. Men det er hindringer på veien.

– Hvis det er sosialdemokratene vi må fortsette å samarbeide med, så er det nødvendig å sette politikken deres i sentrum og ikke for venstrepolitikken, sa leder C Annie Lööf i Ekot partileders høring i løpet av onsdagen.

Her er sakene der SV og Senterpartiet står langt fra hverandre:


Skatter: Uenighet om beredskapsskatt

Senk skatt på arbeid og gjør det dyrere å ødelegge miljøet. Utform skattesystemet for å gjøre det billigere å ansette. Arbeidslinjen. Dette er kjernen i Senterpartiets finanspolitikk. «Skatter gir velstand», skriver sosialdemokratene, som har en helt annen tilnærming til skatt. Partiet vil at «nye velferdsressurser skal komme før skattekutt og skattelettelser».

Senere har Senterpartiet kritisert regjeringens forslag (les SV) om å innføre nødavgift for å kunne bygge ut forsvaret i krisetider. De med høyest inntekt bør bidra mest, sier S.


Et kasseapparat: C ønsker å gå tilbake til arbeidslinjen

SVs og Senterpartiets syn på a-kassen spriker betydelig. S ønsker å gjøre pandemiøkningen i trygdekassen permanent. Det er et av partiets valgløfter. C, derimot, vil ha tilbake nivåene som gjaldt før pandemien. Partiet vil verne om arbeidslinjen.

Organiseringen av arbeidsledighetskassen skiller også de to partiene. Sosialdemokratene ønsker at a-kassen skal organiseres slik den er i dag. Senterpartiet ønsker i likhet med andre høyrepartier å gjøre pensjonskassen obligatorisk, men skiller seg ut fordi de mener at de eksisterende pensjonsmidlene kan bestå.


Arbeidsledighet: S ønsker flere statlige inngrep

Den nye arbeidsloven er utarbeidet og klar. For Senterpartiet er et annet punkt i januaravtalen, den pågående reformen av Arbeidsformidlingen, det neste sentrale steget i arbeidspolitikken. Mange uavhengige aktører vil bringe flere arbeidsledige i arbeid enn i dag, mener partiet. Sosialdemokratene støttet ham, etter tiden med januaravtalen. Om enn med noe motvilje.

Den mest åpenbare forskjellen som gjenstår er spørsmålet om tyngdepunktet i retning av kontinuerlig reise: Senterpartiet legger vekt på næringsvennlig politikk, mens sosialdemokratene snakker mer om arbeidsmarkedsdannelse og statlige investeringer.


Vs syn: Senterpartiet ønsker ikke å sitte i samme regjering

Annie Lööf har flere ganger sagt at hun ikke skal sitte i regjering med Venstre. I Ekot-partilederens høring sa han også at han ikke vil delta i en regjering som V sitter i. I Dagens Nyheter sa han nei til budsjettsamarbeid med V.


Sympatitiltak: C ønsker å begrense kupéplassen

Senterpartiet ønsker å begrense mulighetene for forbundene til å bruke solidariske tiltak. Men det er ikke en del av partiets valgmanifest, understreket Annie Lööf under høringen av Ekots partileder. Andre ting er viktigere her og nå, som implementering av den endrede arbeidsloven med tilhørende omstillingspakke.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *