– Sverige har en ny sikkerhetspolitisk situasjon der fremmede makter spionerer og utfører cyberangrep, så dette må vi som samfunn kunne beskytte oss mot. Det handler om å få flere nettsikkerhetseksperter og forbedre forskningen, sier utdanningsminister Mats Persson (t.v.).
Var Sverige for dårlig til å ta seg av denne typen trusler?
– Jeg tror hele den vestlige verden er veldig dårlige til å håndtere denne typen trusler. Ifølge regjeringen fortsetter trusselen om nettangrep og spionasje å vokse.
Millioner til det nye nasjonale prosjektet
Samtidig mener man at Sverige henger etter når det gjelder cybersikkerhet og at det er et økende behov for å lære opp flere til å håndtere denne trusselen.
Derfor ønsker regjeringen å etablere det som kalles cybercampus, som skal føre til nasjonalt samarbeid mellom universiteter, myndigheter og bedrifter. I neste års budsjett ønsker regjeringen å legge til 25 millioner kroner og deretter 40 millioner kroner per år. Resten av finansieringen må komme fra myndigheter, universiteter og næringsliv.
Forsvarsminister: Øk styrke og rekkevidde
Målet er å utvikle forskning og innovasjon og utdanne flere eksperter på cybersikkerhet. Noe du mener kan være til nytte for blant annet sivilsamfunnet, FRA og militæret.
– Vi ser nå mange avanserte cyberangrep som er statlig sanksjonert eller inspirert og øker i styrke og omfang. Da må vi også beskytte de mest sikkerhetssensitive operasjonene vi har i Sverige, ikke minst innenfor forsvaret, sier forsvarsminister Pål Jonson (M).
Hvor kommer disse truslene fra?
– Det er godt dokumentert av både Säpo og Must at det hovedsakelig er Kina, Russland og også Iran som har kvalifiserte cyberkapasiteter som truer Sveriges sikkerhet, sier Pål Jonson.
Ved utgangen av året tar de ansvarlige sikte på å kunne starte driften. Lignende prosjekter finnes i blant annet Frankrike, Nederland og Norge.
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»