Nesten 40 psykologer fra forskjellige land, fra USA til Polen, Norge til Sør-Afrika, India og Pakistan, har skrevet et åpent brev til Russlands president Vladimir Putin for å fraråde ham krigen. Fremfor alt appellerer psykologer til det russiske statsoverhodets vilje til å forhandle.
Psykologer peker på «negative effekter» av Putins politikk
«Vi skriver for å dele med deg vår vitenskapelige og praktiske kunnskap om konsekvensene av krig for de som starter krigen og for å vise en vei ut av denne farlige situasjonen.» Slik begynte skrivingen, initiert av de hessiske sosialpsykologene Rolf van Dick (University of Frankfurt) og Ulrich Wagner (University of Marburg). Med brevet ønsker de å informere Putin om de «negative effektene» av hans politikk.
Med henvisning til den spesialiserte vitenskapelige litteraturen forklarer de hvilke prosesser som satte i gang krigen mot Ukraina. Til syvende og sist fører alt dette til «avvisning, isolasjon og fysiske trusler» mot de politiske lederne som blir holdt ansvarlige.
Innbyggerne opplever isolasjon
Innbyggere på begge sider av en krig opplevde «nasjonal isolasjon», fortsatte brevet. Dette fører til et press for endring. Økonomiske kriser skaper følelsen av å være vanskeligstilt «og denne følelsen er ofte utløseren for motstand, protester og revolusjoner mot statlige institusjoner», ifølge psykologer.
Å skape et verdensbilde hvor du er positiv og fienden er negativ «binder ressurser og fører til isolasjon og ender opp i politiske ledere i en boble av «ja-menn» – og de står alltid overfor faren for at løgnene deres blir avslørt,» skriver forfattere.
Ring om vilje til å forhandle
«Fra vårt psykologiske synspunkt er den viktigste anbefalingen å slutte å slåss umiddelbart,» råder forskerne Putin. Brevet avsluttes med oppropet: «Hold deg åpen for forhandlinger!» Rolf van Dick tror ikke det er helt uaktuelt at brevet når Putin. Brevet ble blant annet lastet opp til en internettportal der russiske statsborgere kan skrive til presidenten.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»