Nå har BioProducts AB signert en intensjonsavtale med biogassselskapet Andion om et nytt biogassanlegg i Stenungsund. Det vil være en viktig komponent i den grønne omstillingen av kjemisk industri, som møter en økende etterspørsel etter biogass og kan bidra til å løse avfallsutfordringene i regionen.
Dette er hovedsakelig matavfall, men også industriavfall og gjødsel som skal gjenvinnes på anlegget. Når anlegget er ferdig utviklet, forventes det å kunne levere over 70 GWh ikke-fossil biogass til regionens gassnett, noe som tilsvarer en energiverdi tilsvarende cirka 7 millioner liter diesel. Det vil bidra til at Stenungsund-bedrifter og annen energikrevende industri i regionen kan gå over fra fossilbasert naturgass til biogass og øke regionens selvforsyningsgrad.
Med det nye anlegget i drift kan vi lage en lokal krets i regionen for resirkulering av matavfall som i dag kan fraktes lange avstander til andre deler av landet. I tillegg til matavfall og gjødsel, kan glyserinen som produseres av Subito brukes som lokal råvare for biogass i stedet for å bli eksportert til anlegg i Danmark og Tyskland.
I tillegg til biogass skal anlegget også produsere biogjødsel til lokalt landbruk og redusere bruken av kunstgjødsel. Anlegget forventes oppført på industriområdet like nord for Stenungsund, i direkte tilknytning til kommunens gjenvinningsstasjon og avløpsanlegg. Nå planlegger han også et bioetylenanlegg i samme industriområde og ser synergieffekter mellom anleggene, blant annet i form av spillvarmegjenvinning.
Nå, som er initiativtaker til prosjektet, skal han utvikle prosjektet i samarbeid med Andion, som skal bidra med sin lange erfaring innen biogassproduksjon og prosjektutvikling. Planen er å starte byggingen av anlegget i slutten av 2024 etter at alle tillatelser for anlegget er gitt.
– Vi ser med stor tilfredshet på muligheten for å bygge dette etterlengtede biogassanlegget. Med den vil vi kunne bidra til en bedre sirkulær utveksling mellom by, bygd og industri og bruke lokale reststrømmer for å bidra til den industrielle grønne omstillingen. Andion har bygget og driver et stort antall slike anlegg, noe som virker som en vinn-vinn-situasjon fra starten av, sier administrerende direktør Lars Lind i Subito BioProducts.
– Et veldig interessant prosjekt for Andion der vi har mulighet til å utvikle visjonen om en fossilfri energi basert på ulike typer avfall, hovedsakelig gjødsel og matavfall. At dette også skjer med NOW BioProducts, som er sterkt forankret i regionen og har lang erfaring innen fossilfri energi, sikrer et smidig og effektivt samarbeid, sier Ruben Havsed, forretningsutviklingssjef i Andion Scandinavia.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»