Positivt forslag om å forby turbokyllinger i Norge

Forbud mot turbokyllinger av rasen Ross 308. Dette foreslår Statens dyreetiske råd til den norske regjeringen i et brev om flere dyreetiske spørsmål. Djurens Rätt er enig i denne uttalelsen og oppfordrer den svenske regjeringen til å gjøre det samme.

– Turbokyllinger avles opp for et kort og vondt liv. Stiftelsene til Statens dyreetiske råd bør også brukes i Sverige, og jeg ber landsbygdsministeren om å forby bruk av turbokyllinger på hønsegårder, sier Camilla Bergvall, nasjonal president i Djurens Rätt.

I et brev stilet til den norske regjeringen om flere dyreetiske spørsmål, foreslår «Rådet for dyreetikk» å forby turbokyllinger som Ross 308. Akkurat som i Sverige er hurtigvoksende turbokyllinger svært vanlig å bruke til kyllinger. fabrikker, men rådet mener det ikke er etisk begrunnet, eller i det hele tatt i samsvar med dyrevelferdslovgivningen, å fortsette med denne typen dyrehold.

Rådet legger til grunn at det kan gjelde i både Sverige og Norge, siden det er akkurat samme rase turbokyllinger som er mest vanlig og mye av avlsarbeidet utføres i utlandet av store internasjonale selskaper. Som i Norge slår dyrevernloven i Sverige fast at avl ikke skal volde lidelse.

Danmark har allerede et forslag om å fase ut bruken av turbokyllinger.

Apropos turbokyllinger

Turboladede kyllinger som Ross 308 vokser så fort at de blir syke, syke og dør for tidlig. De fleste utvikler en eller annen form for bevegelsesforstyrrelse før livet slutter ved 35 dagers alder. Da har de hatt tid til å vokse 50 ganger størrelsen siden klekkingen. Fra 2023 anbefaler European Food Safety Authority slutt på bruken av turbokyllinger.

For å vite mer.

Om dyreetiske råd

Rådet för dyreetikk, eller Rådet för dyreetik på svensk, er en norsk gruppe forskere og representanter for dyreindustrien og dyrevelferdsorganisasjoner. Næringsrepresentant Norges Bondelag er ikke enig i rådets forslag om å forby visse raser. Rådet arbeider på oppdrag fra Statens Landbruks- og matdepartement.

Den nærmeste instansen til et dyreetisk råd i Sverige er Vetenskapsrådet för dyrebeskyttelse, representert ved forskere fra Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Det er også Nasjonalt senter for dyrevelferd (SCAW), representert ved veterinærer og forskere fra SLU. I tillegg til dette er det regionale etiske komiteer for dyreforsøk som diskuterer og godkjenner individuelle forespørsler om dyreforsøk.

Lance Hawkins

"Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *