Da ulvene sist ble talt i vinter, var det rundt 460 individer. Det er for mye å vurdere flertall i Riksdagen. Det er også over standarden satt av Environmental Protection Agency i 2019 på rundt 300 ulver. Regjeringen ønsker nå å redusere antallet til 170-270, som Riksdagen vedtok allerede i 2013, med tanke på det lavere sjiktet.
– Vi har nå mye mer ulv i Sverige, så det er bra at man øker jaktpresset, sier bygdeminister Peter Kullgren (KD), som vurderer å delta på ulvejakt.
Kan det bli 75 i år, bør det øke ytterligere?
– Vi får se.
Men kan man ha et politisk mål hvis man ikke er sikker på at det lar seg gjennomføre?
– Ulvebestanden har økt og dette har rammet mange mennesker på landsbygda, som dyrehold og matforsyningen vår. Det er bred politisk enighet om å redusere, men vi må få det til så vi ikke kommer på etterskudd.
SD ønsker å øke
Sverigedemokraterna ønsker også å øke jakten.
– Mye mer ulv må avlives, 75 er for lite. Personlig tror jeg ikke vi trenger en ulv i Sverige, partiet har tross alt en annen oppfatning. Det var en grunn til at ulven en gang ble fjernet, sier Magnus Persson, som er SDs talsmann for jaktspørsmål, og også han kommer trolig til å jakte ulv i vinter.
«Tid for å levere»
Etter at Miljöpartiet gikk ut av regjeringen, rykket Socialdemokraterna og lovet før valget i fjor høst en kraftig reduksjon i antall ulv i henhold til forrige riksdagsvedtak, og påla det svenske välfärdsverkets miljø fram til 2024 å undersøke om det var mulig.
– Vi skal nå følge opp hva myndighetene kommer tilbake med, men det er klart at både dagens og tidligere regjering er enige om at ulvebestanden må ned, sier Peter Kullgren (KD), uten å ville slå fast på det nåværende tidspunkt hvilket nivå er tilstrekkelig.
Sverigedemokraterna ønsker å se en raskere beslutning fra regjeringen.
– Det var en viktig sak for dem under valgkampen, nå er det opp til dem å levere og gjennomføre vedtaket, sier Magnus Persson (SD).
Det gjør miljøorganisasjoner og Miljøpartiet De Grønne tidligere kritisert det nedre målet som uvitenskapelig.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»