Politikerne synes egenomsorg er viktig, men få regioner har en plan

Egenomsorg trekkes noen ganger frem som en nøkkelfaktor i overgangen til tettere omsorg, og er også nevnt i regjeringspartienes Tidöavtale. Og i en ny undersøkelse svarer også 95 % av helsepolitikerne i svenske regioner at det er viktig å lette byrden på helsevesenet.

Avstemningen, utført av PR-firmaet Hill Knowlton Strategies for forbrukerhelseselskapet Haleon (en spin-off av farmasøytisk selskap GSK), ble sendt til helse- og medisinsk rådspolitikere på tvers av regioner og store partikandidater i valget. . Av de 186 politikerne svarte i underkant av 40 prosent, som representerer 20 av 21 regioner.

I utgangspunktet var alle enige om at egenomsorg var viktig for å lette byrden med helsevesenet. Men det var i underkant av en tredjedel av respondentene som sa at regionen deres hadde en plan for å støtte innbyggerne for å gi egenomsorgen mer plass i helsevesenet.

I undersøkelsen ble også regionpolitikere spurt om de anser apotek som viktige i saker om egenomsorg. Bare 5 % svarte ja på dette spørsmålet.

– Jeg tror at når man tar en slik meningsmåling blant regionpolitikere, svarer de ut fra hva de kontrollerer, og de kontrollerer ikke apotekene, sa Johan Hultberg, moderat stortingsrepresentant, i en paneldebatt i forbindelse med presentasjonen. av avstemningen.

Tilstede på pressekonferansen var Johan Wallér, administrerende direktør i Sveriges Apotekforening. Årsaken er at apotekenes rolle i svensk helsevesen har vært diskutert, også gjennom en sammenligning med andre land hvor apotekene tar litt mer plass i egenomsorgen av pasienter og for eksempel gir vaksinasjoner.

Johan Wallér var noe overrasket og skuffet over at regionpolitikerne ikke lenger har tenkt på apotek.

– At apotek ikke er «det første man tenker på» for regionpolitikere, ser jeg på som en anomali. Vi er der og er stolte av å være der og bidra til behandling og rådgivning som kan gis til de som søker hjelp.

Som eksempel nevnte han en prøveoperasjon ved noen apotek der personer som fikk inhalasjonsmedisiner fikk råd om hvordan de skulle bruke inhalatorene. Han skulle gjerne sett at apotek spille en større rolle i egenomsorgen. De kan for eksempel fungere som en forlengelse av råd og anbefalinger som primærhelsetjenesten gir til sine pasienter.

Det svenske farmasøytforbundet støtter også en ny kategori medikamenter, et farmasøytisk sortiment. For eksempel sa Johan Wallér at Viagra kunne være tilgjengelig uten resept innenfor det farmasøytiske sortimentet og administreres til kunder etter nøye vurdering av en farmasøyt.

Ylva Sandström, president i Stockholm District Medical Association og tidligere styremedlem i Medical Association, understreket under paneldebatten at et farmasøytisk sortiment ville være «litt komplisert».

– Farmasøyter kan riktignok intervjue pasienter om ting, men det er mye du ikke blir fortalt. Hva er denne personens nyrefunksjon, hvilke andre medisiner, hva er planen for dem, eller hva er pasientens sykehistorie.

Lakartidningen.se
(oppdatert 20.11.2022)

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *