Den hvite bilen akselererer mot kurven. Stille øker hastigheten raskt. Jeg skyver til venstre på setet og bilen vil i samme retning, men jeg vrir rattet skarpt mot høyre og peker venstre forhjul mot den rød-hvitstripete linjen. Hastigheten er godt over fartsgrensen for enhver nordisk motorvei og fortsetter å øke.
Bilen flyr over toppen og jeg kjenner kroppen min lysner opp før bilen dykker ned i en skarp høyrehendt. Hvis du mister bremsekraften her, eller bremser for sent, går du av banen i høy hastighet. Jeg trykker på Brembo-bremsene og kjenner setebeltet hoppe. Blikket mitt går til kjeglen ved utgangen av hjørnet og jeg snur rattet i samme retning.
Det hvite beistet lytter som en lydig hund, full gass opp bakken og i kombinasjonen av 60-tallet med et lett trykk på bremsepedalen. Så kommer det. Den umulige venstre kurven.
Hjørnekjøring som begynner på en rygg føles dårlig dosert første gang du sykler og blir skarpere etter hvert som du kommer dypere inn i svingen. Kommer du inn her i for høy hastighet, tvinges bilen uunngåelig ut av høyresvingen, og derfor har du ikke lenger asfalt under hjulene.
Jeg prøver å tvinge bilen inn i det usynlige ideelle sporet, vikler hendene rundt rattet til knokene blir hvite og håper på det beste. Jeg husker ikke hastigheten, men den var raskere enn jeg trodde noen bil kunne klare. Et nytt lett trykk på bremsepedalen og rattet svinger skarpt mot utgangen av svingen, bilen protesterer ikke og skriker ikke engang fra dekkene. Full gass ut av hjørnet og ned i hjørnet historisk kjent som slakteren, jeg føler at selvtilliten min bygger seg, vel vitende om at en liten feil her vil ødelegge selvtilliten min i lang tid fremover.
Polestar 2 utgave BST 270
Heldigvis biter Brembo-bremsene godt og er enkle å justere, merker jeg, hastigheten avtar umiddelbart og ikke dramatisk, og jeg går igjen for full gass ut av svingen. Polestar chassisgeniet Joakim Rydholm sitter ved siden av meg og smiler. Han har gjort det flere ganger enn han bryr seg om å telle, og han synger et hopp når jeg sier en runde til.
Her er vi Rudskogen Motorsenter i Sørøst-Norge. Jeg har vært her før, og dette er ikke min første tur på 3 237 m-banen med 14 svinger. Tidligere på dagen syklet jeg runde etter runde med Polestar 2 Performance. Som er den sivile versjonen av udyret. Som egentlig heter Polestar 2 BST edition 270.
BST-utgaven er laget i bare 270 eksemplarer. Denne dagen er fire av dem på Rudskogen Motorsenter. Den ene er en kundebil, men vi kjører en svenskregistrert BST Edition, som skiller seg fra en Polestar 2 Performance på et par viktige punkter.
Polestar cut 2
Polestar 2 får enda mer kraft og blir enda sportsligere med en oppdatering du fikser selv.
Justerbare Öhlins støtdempere
Begge har samme 476-hk tomotoriske kraftverk, Brembo-bremser med gullakkerte kalipere, spesialtilpassede høyytelsesdekk på 21-tommers hjul og justerbare Öhlins-støtdempere på alle fire hjul.
Støtdemperne er spesielt verdt å nevne, da de gir en helt annen kjøreopplevelse enn en vanlig Polestar 2. Hver støtdemper har 22 posisjoner som bestemmer stivheten til dempningen. Zero er bunnsolid, mens 22 er som å kjøre en 70-talls rocka Americana. De fleste får Polestar 2 Performance med støtdemperne satt til 12, som er et godt kompromiss mellom hverdagskomfort og sport.
Hvis du ønsker det, kan du løfte bilen og deretter justere demperne ved å vri rattet til ønsket innstilling. Alt er ganske enkelt, og når bilen er jekket opp kan du se justeringsskiven på de bakre støtdemperne. Støtdemperne foran justeres nedenfra, og her er det nok å vri på hjulene til rattet er innen rekkevidde.
Sikkerhet
Det er en annen dimensjon som er viktig å påpeke, for støtdempere skal ikke bare gi kjørekomfort og sportslighet. De skal også gi trygge kjøreegenskaper, både ved svinger og ved bremsing. Slitte eller ødelagte støtdempere kan til syvende og sist bety forskjellen mellom liv og død. Dette kan resultere i lengre bremselengder eller manglende evne til å rette ut bilen under en unnamanøver.
Mange bilprodusenter utstyrer sine sportsbiler med to-kammer støtdempere. De er bedre egnet for brå svinger og gir bilen bedre grep under hard kjøring.
Doble strømningsventiler
Støtdemperne på en Polestar 2 Performance kalles Öhlin Dual Flow Valves*. I BST 270-utgaven er de modifisert med to ekstra kammer under panseret, to for hver av de fremre støtdemperne. De har to justerbare knotter som gir rytteren muligheten til å justere kompresjonen også å blø, for bedre dempningspresisjon. Ifølge Hendrik Schiölde fra Öhlins gir de ekstra kamrene i kombinasjon med DFV-støtdemperne mer styrepresisjon og kontroll.
Det hele er montert på en spesialdesignet McPherson-stagstag, med 20 prosent stivere fjærer i tillegg til DFV-demperne, og en stabilisator-stag montert mellom demperne.
Understellet er også senket med 25 mm sammenlignet med en Polestar 2 Performance, og BST Edition er også utstyrt med spesialtilpassede Pirelli P-Zero ytelsesdekk i dimensjon 245/35 R21, som er s.k. forskjøvet med 8,5 tommer foran og 9 tommer bak felgbredde.
Den hvite BST-utgaven 270 kan mot tilleggsavgift leveres med grått ark, Battleship Grey og med racing-striper som på bildene. Men den kan ikke leveres med sportsseter. I hverdagen er det ikke noe problem, og selv på hjemreisen i en BST-utgave 270 gikk jeg ikke glipp av det. Men på banen kjenner man for mye i setene når svingene nærmer seg som i Rudskogen. Komforten er imidlertid god og det setter du pris på når du kjører BST rundt en løype med 2/2 støt. Den er stiv og helt uegnet til daglig bruk. Polestars serviceinnstilte mekanikere installerte «min» utgave BST 270 med 7/7/7, noe som resulterte i en veldig stiv, men ikke i det hele tatt ubehagelig bil.
BST utgave 270 eller ytelse?
Hvis du eier en BST edition 270 og elsker sportsbiler, er forskjellen i pris sammenlignet med en Performance på ingen måte urimelig. Med en middels stiv demperinnstilling får du en festlig hverdagsbil som flyr under radaren for det meste. I alle fall hvis du ikke kjøper «go faster»-striper.
Det er raskere på banen enn en Performance selv om de har samme ytelse. Joakim Rydholm estimerte ett til ett og et halvt sekund raskere per runde på Rudskogen, og kjører du 10 runder utgjør det en sterk forskjell. Men de fleste av oss konkurrerer ikke mot rundetider på banen, så kjøreopplevelse på vanlige veier er viktigere, og der byr Performance Edition på mer kjøreglede enn en vanlig Polestar 2.
BST 270 Edition tar kjøregleden til et annet nivå, og det finjusterte chassiset kan håndtere langt mer kraft enn de 476 hestekreftene de to motorene produserer.
– Ja, du kan alltids bruke det for å få mer effekt, sa Joakim Rydholm i enighet.
*Öhlins of Sweden har laget racing-støtdempere i flere tiår. Støtdemperne deres finnes i alt fra snøscootere og motorsykler, til biler som Polestar 2 BST edition 270 og Porsche racingversjoner av 911.
Deres Dual Flow Valve-teknologi skiller dem fra de fleste sjokkprodusenter. Hendrik Schiölde fra Öhlins forklarer at DFV gir støtdemperen de samme egenskapene når den er komprimert som når den er strukket. De to ventilene åpnes og lukkes uavhengig for å gi sjokkvæsken en konstant strøm i begge retninger. På denne måten kan støtdemperen reagere like raskt uavhengig av kompresjonen og skal ifølge Öhlins» Hendrik Schiölde gi dekket et sikrere grep og holde det på bakken så mye av tiden som mulig.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»