Pengene skaper politiske konflikter mellom Ungarn og Norge

Tidlig på morgenen mandag 8. september tok 20 politifolk seg inn på kontorene til miljøorganisasjonen Ökotars for første gang.

Der tok de beslag i dokumenter, kopierte harddisker og tok med seg datamaskiner. Derfra dro noen politimenn til Demnet og utførte den samme undertrykkelsen der.

– Her sto det rundt ti politimenn i kø, sier Barbara Eros, som jobber i Demnet. Han sier politiet slo til i alle rommene og søkte på datamaskinene etter informasjon som har med de norske bidragene å gjøre.

Bekymringer blant frivillige organisasjoner

Barbara Eros er fortsatt sjokkert over det som skjedde.

– Regjeringen sier det finnes gode og dårlige frivillige organisasjoner. Gode ​​samfunnsorganisasjoner er de som samarbeider og ikke kritiserer. Ondskap er utlendinger, de som mottar tilskudd og kritiserer, sier han.

Noen frivillige organisasjoner frykter at myndighetene prøver å stoppe, eller i det minste begrense, deres aktiviteter.

Organisasjoner som blant annet jobber med seksuelle rettigheter frykter at regjeringen vil kutte utenlandsstøtten deres. Norge, en stor giver, var involvert i prosessen og mener den ungarske regjeringen trakasserer frivillige organisasjoner.

Norske penger tas ut

Men den ungarske regjeringen griper inn og sier at det er et spørsmål om lover og avtaler som skal respekteres.

– Noen av de som fikk norske penger innrømmer å ha brukt dem til politiske handlinger. Alle tjener på pengene som går til den ungarske staten, sier Zoltan Kovacs, talsmann for den ungarske regjeringen.

Det er påstander om at Norge gir penger til den politiske opposisjonen og en statsråd anklaget nylig Norge for å forsøke å felle regjeringen.

Men frivillige organisasjoner som jobber med seksuelle rettigheter og demokratisk utvikling mistenker at konflikten handler om at regjeringen ønsker å kontrollere all utenlandsk bistand.

Protester mot regjeringen

Politiets inngrep mot de såkalte norske midlene vakte sterke følelser og satte fart i høstens tallrike protester mot regjeringen. Tonen i den politiske debatten er blitt skarpere og enkelte frivillige organisasjoner føler seg sårbare.

​Ansatte i Demnet-organisasjonen håper at saken ender i retten. Da blir alle dokumentene offentlige og det blir lettere å forsvare seg.

– Jeg håper det. I en rettssak følger man loven og lar rettsprosessen gå sin gang, sier Barbara Eros.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *