Undersøkelsesresultater bør ikke være et krav i en sykemelding for at en pasient skal være berettiget til sykepenger, ifølge en dom i Høyesterett i fjor høst. Dommen er av største betydning, sier Jimmy Laine, juridisk representant for flere forsikrede. Til nå har personer med psykiatriske diagnoser som utmattelsessyndrom, depresjon og angst ofte blitt nektet sykepenger av den svenske trygdekassen nettopp på bakgrunn av at de ikke har tilstrekkelige testresultater – selv om kritikere mener at slike observasjoner ikke kan gjøres i tilfelle av psykiatriske tilstander. Da dommen fra Høyesterett kom, jublet Jimmy Laine og spådde at flere ville få sykepenger.
– Men det at vi fikk rett i en høyere instans betyr ikke at Försäkringskassan fortsetter å ha rett. Vi får stadig nye kunder med samme type problem, der Försäkringskassan ikke tok imot legeerklæringer, selv etter denne dommen, sier han.
Nå samler selskapet hans informasjon til et mulig gruppesøksmål de planlegger å reise mot den svenske trygdemyndigheten, hvor de krever erstatning i form av erstatning. Blant annet tilbakekalles personer som har fått avslag på grunn av manglende objektive funn ved eksamen eller de som har blitt tvunget til tester på arbeidsevnen selv om dette har forverret helsetilstanden. Jimmy Laine vet ikke nøyaktig hvor mange som har uttrykt interesse for å delta i gruppesøksmålet så langt, men han sier det dreier seg om hundrevis av personer.
– Saker som dette florerer og som representant føler jeg meg veldig frustrert. Jeg lurer på hvorfor det er så mange som er forsikret til tross for at helsevesenet mener det ikke er arbeidsevne uansett jobb. Du kan ikke bare lukke øynene for helseevaluering. Jeg kan ikke tolke det på en annen måte enn at man bare ønsker å redusere antall sykepenger, sier han.
Det er imidlertid foreløpig uklart nøyaktig hvordan man skal gå frem.
– Vi vil uansett sende et erstatningskrav direkte til Försäkringskassan. Dersom han får avslag, er vårt håp at vi skal klare å forfølge ham videre i tingretten, sier Jimmy Laine.
Han kan heller ikke si hvilket beløp de planlegger å kreve, det avhenger av hvor mange som til slutt vil gå videre i gruppesøksmålet.
Försäkringskassan sier at myndigheten ikke har noen kommentarer til Myndighetsjuridiks planer. Marie Axelsson, leder for juridisk avdeling i Försäkringskassan, skriver følgende i en epost til Läkartidningen om etatens metoder og arbeidsrutiner:
» Försäkringskassan bestemte i 2019 at objektive resultater ikke er et krav for sykepenger. Da så vi at det var en del lagmannsrettsavgjørelser som avklarte saken og vi la mye arbeid i å avklare det internt i vår ledelse. Det er bra at HFD nå har uttalt seg så tydelig om hvordan loven skal anvendes. Det er bra for de sykemeldte og gjør det lettere for Försäkringskassan å utføre sitt oppdrag».
Les også: Eksamensresultat er ikke et krav i legeerklæring – avgjøres i høyeste instans
Medisinsk tidsskrift 16-17/2023
Lakartidningen.se
(oppdatert 2023-04-19)
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»