Nye rekordnivåer av klimagasser i atmosfæren – Nerikes Allehanda

Klimagassnivåene i atmosfæren har nådd nye rekordnivåer – nok en gang. I følge FNs meteorologiske organisasjon WMO er det ikke noe trendbrudd i sikte.

Karbondioksidutslipp fra forbrenning av fossilt brensel er hovedårsaken til dagens klimaendringer. Arkivbilde fra Tyskland.

Tiår med advarsler fra vitenskapen. Tusenvis og tusenvis av sider med rapporter. Og dusinvis av klimakonferanser i regi av FN. Til tross for dette fortsetter verden i feil retning når det kommer til klima, observerer WMO-direktør Petteri Taalas.

– Dagens konsentrasjon av klimagasser betyr at vi er på vei mot en temperaturøkning godt over Parisavtalens mål for slutten av århundret, sier han i en kommentar.

– Vil bli ledsaget av mer ekstremvær, inkludert intens varme og nedbør, smeltende is, stigende havnivå, og havoppvarming og forsuring. Samfunnsøkonomiske og miljømessige kostnader vil skyte i været.

Nye rekorder

I fjor nådde klimagassnivåene i atmosfæren igjen nye rekordnivåer, ifølge WMOs Greenhouse Gas Bulletin-rapport, som sporer utviklingen av de tre viktigste klimagassene: karbondioksid, metan og lystgass.

Kunngjøring

Kunngjøring

Karbondioksid er den drivhusgassen som har bidratt mest til den globale oppvarmingen vi ser i dag og er forårsaket av at mennesker brenner olje, kull og naturgass. I 2022 var karbondioksidkonsentrasjonen 417,9 ppm (parts per million), og for første gang var den 50 % høyere enn førindustrielt nivå. Konsentrasjonen fortsetter å vokse i 2023.

– Det største problemet er karbondioksid, når det først er sluppet ut i atmosfæren, tar det tusenvis av år før det forsvinner, sier Taalas på en pressekonferanse.

Ifølge WMO har karbondioksidnivået sunket ved fire anledninger i historien. Under oljekrisen på 1970-tallet, da Sovjetunionen kollapset på 1990-tallet, i forbindelse med finanskrisen i 2008, og under pandemistans, spesielt i 2020.

– Men fordi karbondioksid har så lang levetid i atmosfæren, endrer ikke disse kortsiktige avvikene helhetsbildet.

Imidlertid var karbondioksidøkningen på 2,2 ppm litt lavere enn året før og gjennomsnittet for tiåret. I følge WMO er dette «svært sannsynlig» på grunn av naturlige og kortsiktige variasjoner.

Metan er på vei oppover

Konsentrasjonen av den nest viktigste klimagassen, metan, fortsetter også å øke med 16 ppb (parts per billion). I følge rapporten var økningen for lystgass mellom 2021 og 2022 den høyeste som noen gang er registrert, med 1,4 ppb.

COP28 starter i Dubai om noen uker. Da blir verdens land enige om hvordan det går i kampen mot klimaendringene, og håpet er at toppmøtet skal føre til høyere ambisjoner. Ifølge Parisavtalen skal verden søke å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader, gjerne 1,5 grader, sammenlignet med førindustriell tid. Det er viktig å unngå de verste effektene av klimaendringer, men for øyeblikket fortsetter utslippene å øke og med dem stiger den globale temperaturen.

Kunngjøring

Kunngjøring

Lysglimt

Er det noen gode nyheter?, spør en journalist WMO-sjefen under pressekonferansen.

– Lovende er også det faktum at de største utslippslandene, USA og Kina, nettopp har bestemt seg for å samarbeide om klima, at vi i økende grad bruker fornybare og klimavennlige energikilder over hele verden og at boomen innen elbiler er lovende . Taala.

– Men det som betyr noe er hva som skjer i det virkelige klimaet, og der ser vi dessverre ikke positive tegn.

Fakta

Fakta: Her er grunnen til at det blir varmere

Hovedårsaken til oppvarmingen av jordens klima er endringen av den kjemiske sammensetningen av luften forårsaket av mennesket gjennom utslipp av klimagasser, hovedsakelig karbondioksid.

Drivhusgasser styrker atmosfærens evne til å varme opp jordoverflaten: den såkalte drivhuseffekten blir sterkere.

I tillegg til karbondioksid slipper vi ut andre klimagasser, hovedsakelig metan og lystgass, men også en rekke gasser som inneholder fluor.

Karbondioksidutslipp fra forbrenning av fossilt brensel er hovedårsaken til dagens klimaendringer. Arealbruk bidrar også.

Metan lekker fra søppelfyllinger og rismarker, og sauer og kyr slipper ut gass fra tarmene mens de drøvtygger. Metan er også hovedingrediensen i fossil gass (naturgass) og kan unnslippe under utvinning og transport. Lystgass frigjøres først og fremst fra nitrogengjødslet dyrkbar mark.

Kilde: Svenska Naturvårdsverket

Andrea Gutierrez

"Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *