Det ser ut til at det blir et maktskifte i Stockholmsregionen. Den nye representanten for venstrepartiet, jordmor Hannah Dahlbäck, håper å engasjere seg og påvirke helsepolitikken. OPPDATERT
Venstrepartiet fikk 11,6 % av stemmene i Stockholmsregionen, 1 % flere enn i forrige valgperiode.
– Det er det beste valgresultatet noensinne i regionen. Jeg tror det er fordi vi har nådd vår politikk i saker som innbyggerne i Stockholm synes er viktige. Vi ble nok hjulpet av både Stockholm helsebråket og jordmorbråket, som jeg selv deltok i. Under valgkampen møtte jeg folk som stemte blått til Riksdagen men rødt i regionen fordi de var misfornøyd med helsepolitikken som ble gjennomført, sier Hannah Dahlbäck.
Hun er jordmor ved Danderyd sykehus, som i likhet med andre fødeklinikker har hatt store problemer i arbeidsmiljøet det siste året, med ansatte på flukt og lederavhopp. Regionrådet har vedtatt et åttepunktsprogram for å utbedre manglene og møte misnøyen. Det inkluderer blant annet obligatorisk rotasjon mellom poliklinisk og døgnbehandling, økning i medisinsk personell, bedre tilsyn og veiledning, nye arbeidstidsmodeller og forbedrede prosesser under svangerskapet.
Hva er Venstres holdning til dette programmet?
– Vi er ganske kritiske, for vi har ennå ikke sett noen utslag på gulvet. Det har vært holdt workshops på min arbeidsplass og det er samlet inn ideer om hvordan man kan ringe tilbake de som har sluttet i yrket. Men de grunnleggende problemene med arbeidsmiljø og lønnsfastsettelse gjenstår og vi har mye å jobbe med. Kampanjeløftene som er sterkest uttrykt av Venstre er investeringer i helsepersonell, som arbeidstidsreduksjon og at kompetanse skal lønne seg på arbeidsplassen. Slik det er nå kan jeg få mer betalt som allmennsykepleier på en sykepleieenhet enn som fødestuejordmor.
Stockholmsregionens handlingsplan
1. En jobb for å nå en jordmor for en fødende.
2. Arbeidsplassrotasjon, som lar ansatte ha variasjon i arbeidet og ansatte bruke all sin kompetanse innen svangerskap, fødsel og ettervern.
3. Øk legetettheten i områder hvor legekompetanse er nødvendig, for eksempel på legevakten.
4. En miljøanalyse med mål om å utvikle barselomsorgen. Rapporten skal blant annet gi en beskrivelse av vellykkede organisasjonsmodeller samt en gjennomgang av kvalitetstiltak som er relevante for svangerskapsomsorgen.
5. Tydelige kompetanser og karrieremodeller som synliggjør karriereoverganger, muliggjør planlegging etter kompetansemiks og kan ligge til grunn for kompetanseutvikling.
6. Veiledning og veiledning som legger til rette for overgang fra studier til arbeidsliv.
7. Vurdere anvendelse og effekt av arbeidstidsmodellen i svangerskapsomsorgen.
8. Utveksling av oppgaver, der omsorgsnært tjenestepersonell ved behov avlaster omsorgspersonellet med oppgaver som renhold i nærkontakt med pasient, måltidshåndtering og forsyningsledelse.
Den lovede fødeavdelingen til St. Göran sykehus, som ble fremrykket på grunn av krisen, skulle nå åpne i 2023. Er det greit?
– Ja, det var vårt krav. Men jeg ser risikoen for at det tærer på andre fødeavdelinger i regionen, selv om det har vært sagt at hovedmålet er å trekke tilbake jordmødre som har sluttet i fødesektoren. De regionalt drevne sykehusene har gått inn i et kartell som gjør at du som jordmor ikke har rett til å forhandle lønn dersom du bytter jobb, men må inn i en vanlig lønnsgjennomgang. Det betyr at mange arbeidende jordmødre fortsatt kan henvende seg til St. Göran, fordi det er den eneste måten å øke lønnen på. Om det kun gjelder jordmødre, vil jeg ta opp saken politisk.
Hvilke jobber håper du å få i regionen?
– Jeg vil gjerne sitte i råd hvor jeg kan bidra med erfaring og kunnskap og kan påvirke etter min profesjon, for eksempel i helse- og legerådet. Akkurat nå pågår det en valgprosess innad i partiet og dette er mitt første politiske innlegg, så jeg vet ikke hvor jeg lander i partiet. Men jeg synes det er viktig at jordmødre er representert i besluttende organer.
Du har hatt sterke synspunkter på politikk før. Er du klar til å redegjøre for politiske beslutninger til dine kolleger i fremtiden?
– Absolutt, men det krever at Venstre kan være med i en regjeringskoalisjon, gjerne rødgrønn, med SV, Frp og Sentrum. Vi lar alle dører stå åpne, bortsett fra Sverigedemokraterna, som nok er gjensidig. Men forhandlinger pågår og det er en risiko for at vi havner i fortsatt motstand.
Vil du fortsette å jobbe klinisk til tross for ditt politiske oppdrag?
– Ja, men fra mandag går jeg ned til 75%. Jeg ser frem til det politiske arbeidet, selv om vi må starte arbeidet i en motbakke.
Fotnote: Artikkelen er oppdatert. I en tidligere versjon var det feilaktig informasjon om maktskiftet i Stockholmsregionen.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»