Ny lekkasje: politikere skjuler eiendeler i skatteparadiser

Den tsjekkiske statsministeren Andrej Babis er en av de rikeste menneskene i landet. Han gikk til valgurnene for å bekjempe skattekriminalitet og korrupsjon. Dokumenter i Pandoras nye lekkasje viser hvordan Babis brukte en rekke postboksselskaper til å kjøpe flere eiendommer i hemmelighet, inkludert et slott, nær Cannes i Frankrike.

Statsministeren har – i strid med tsjekkiske regler for folkevalgte politikere – ikke fordømt verken selskapene eller eiendommene.

Til tross for gjentatte forsøk, valgte Andrej Babis å ikke kommentere opplysningene.

Flere makthavere i flukten

Gjennom nesten 12 millioner hemmelige dokumenter og tidenes største journalistiske samarbeidsprosjekt kan Pandoraläckan vise hvordan makthavere som Babis – som kunne jobbe for å stoppe hemmelige selskapsstrukturer i skatteparadis – drar nytte av sterkt kritiserte ordninger.

Disse inkluderer anonyme postboksselskaper og stiftelser som brukes til å skjule eiendeler.

– Lekkasjen viser at det finnes en skyggeverden som vi ikke kjenner. Når land tappes for sine eiendeler, fører det til at gapene øker. Skatteparadis forverrer fattigdom, sier Gerard Ryle, leder av ICIJ-journalistnettverket, International Consortium of Investigative Journalists – som mottok og delte lekkasjen med mer enn 600 reportere i 117 land, inkludert gjennomgang av SVT-oppdrag.

I Pandoras flukt er presidentene i Ukraina, Kenya og Ecuador – og Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair. Totalt 35 aktive eller tidligere stats- og regjeringssjefer og mer enn 330 tjenestemenn fra 91 land er identifisert. Lekkasjen inkluderer også over 130 milliardærer fra blant annet Russland, India og USA. I tillegg til øko-kriminelle, ettersøkte og mafia.

Kongen av Jordan

Jordan skiller seg fra sine oljerike naboer i Midtøsten og er avhengig av utenlandsk bistand. I gatene protesterte jordanere mot korrupsjon og fattigdom i kongeriket.

Samtidig avslører Pandora-lekkasjen at kong Abdullah har en hemmelig plan med anonyme postselskaper som eier 14 luksuseiendommer, hovedsakelig i USA og Storbritannia, verdt totalt over 106 millioner dollar.

Kong Abdullah forsvarer seg, gjennom sine advokater, og sier at han ikke har begått noen forbrytelse og at anonymiteten har påvirket hans sikkerhet.

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *