Ny betalingsmåte for «fiendtlige stater»: Putin vil bare at gassleveranser skal betales i rubler – Politikk

I fremtiden vil russiske gassleveranser bli fakturert i rubler. President Vladimir Putin kunngjorde på et TV-kabinettmøte onsdag at han har til hensikt å endre betalingsmåten for leveranser til «fiendtlige land». Selvfølgelig vil Russland oppfylle sine kontraktsmessige forpliktelser når det gjelder volum og priser.

Følgelig påvirker endringene kun valutaen. Moskva-regjeringen og sentralbanken vil avklare de nøyaktige detaljene for implementeringen innen en uke. Energiselskapet Gazprom har blitt bedt om å endre kontrakter tilsvarende.

[Alle aktuellen Nachrichten zum russischen Angriff auf die Ukraine bekommen Sie mit der Tagesspiegel-App live auf ihr Handy. Hier für Apple- und Android-Geräte herunterladen]

På grunn av det russiske angrepet på Ukraina har en rekke vestlige land innført omfattende sanksjoner mot Russland. Blant annet ble russiske eiendeler frosset i utlandet. Fremfor alt er EU sterkt avhengig av russisk olje- og gassforsyning og er derfor tilbakeholden med energiboikott. Den tyske regjeringen har gjentatte ganger uttalt at de ikke ønsker å ta dette skrittet.

I følge data per slutten av januar ble 58 % av Gazproms leveranser i Europa og andre land gjort opp i euro. Russlands liste over «fiendtlige stater» inkluderer land som har innført sanksjoner mot selskaper og enkeltpersoner. Disse inkluderer USA, EU-medlemmer, Storbritannia, Japan, Canada, Norge, Singapore, Sør-Korea, Sveits og Ukraina.

Som svar på Putins kunngjøring ble rubelen verdsatt onsdag. Noen ganger steg den mot dollaren til det høyeste nivået på tre uker. Den falt til et rekordlavt nivå i mars etter invasjonen av Ukraina, men har kommet seg litt siden den gang.

Mer informasjon om krigen i Ukraina på Tagesspiegel Plus:

Jens Südekum, professor ved Institutt for konkurranseøkonomi ved Heinrich Heine-universitetet i Düsseldorf, snakket om en eskalering. – Dette er en eskalering av den økonomiske krigen, sa han til nyhetsbyrået Reuters. «Ikke mange forventet denne bredden.»

For Südekum er det et klart brudd på kontrakten: «Det er langsiktige kontrakter for gassleveranser denominert i dollar. Hvis Putin nå hevder å akseptere kun rubler, bryter han disse kontraktene.» Vesten vil nå måtte reagere på en eller annen måte. «En embargo på energiimport fra Russland har nå blitt mer sannsynlig.»

Den tyske gassindustrien er bekymret over den russiske kunngjøringen. «Det var med stor irritasjon vi hørte nyheten om at Russland ønsker å behandle gassleveranser kun i rubler,» sa administrerende direktør i foreningen «Zukunft Gas». Effektene kan ennå ikke estimeres. Men det gir inntrykk av at sanksjoner virker og at Putin er under økende press.

I mellomtiden har Russlands visestatsminister Alexander Novak advart Vesten mot en energiboikott. Globale olje- og gassmarkeder ville kollapse dersom det også ble utvidede sanksjoner mot Russland i energisektoren. I oljesektoren er det i dag en flaskehals på globale markeder på rundt en million fat per dag. Europa er truet av dieselmangel, der lagrene er på det laveste siden 2008.

EU vurderer ytterligere sanksjoner mot Russland. Utenriksministrene fant nylig ingen konsensus om saken og torsdag og fredag ​​møttes stats- og regjeringssjefene i de 27 EU-landene. USA og Storbritannia, mindre avhengige av forsyninger fra Russland, har allerede varslet tiltak i oljesektoren.

Den tyske industriforeningen BDI har advart mot forhastede tiltak med uoverskuelige konsekvenser. «EU er ikke forberedt på en kortsiktig global energiembargo,» sa BDI-president Siegfried Russwurm. «Det ville sette dets enhet og evne til å handle økonomisk og politisk i fare.» (Reuters)

Kennard Benson

"Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *