Erlend Bore jobber som leder for matsikkerhetsavdelingen i en norsk bedrift. Men jobben innebærer mye sitting, og fysioterapeuten og fastlegen råder ham til å komme seg ut og trene. På begynnelsen av sommeren kjøper han derfor en metalldetektor.
– Som barn ville jeg bli arkeolog og tenkte på å kjøpe en metalldetektor, forteller Bore til NRK.
En søndag i slutten av august er Bore på jakt. Etter å ha søkt uten hell i timevis, lager metalldetektoren plutselig en høy lyd og han ser noe gult som glitrer på bakken. Først tror han det er et gammelt sukkerpapir. Men når han plukker opp en jordklump, brister den plutselig: i hendene hans er det nå en rekke små gyldne perler.
– Jeg tok kontakt med fylkesarkeologen og sendte bilde av funnet. Kort tid etter ringte han og sa at det var en gullskatt fra folkevandringstiden.
«Århundrets gullfunn»
Erlends funn består av ni gullanheng med en myntlignende gjenstand i midten, alle med en hest inngravert. Finn også ti gyldne perler og tre gyldne ringer. Juvelene antas å ha blitt gravlagt på 600-tallet.
– Dette er århundrer med gullfunn i Norge. Og å finne så mye på en gang er ekstremt uvanlig, sier Ole Madsen-direktør ved Arkeologisk museum ved Universitetet i Stavanger til NRK.
Nå skal Erlend Bores funn stilles ut på museet i Stavanger, men for dette har han ikke tenkt å legge metalldetektoren på hylla.
– Jeg har ikke funnet en sølvmynt ennå. Det er mange ting jeg fortsatt kan bekrefte.
«Henivne sosiale medier-nerd. Matelsker. Ond kommunikator. Ivrig ølspesialist. Hardcore bacon-banebryter. Faller mye ned.»