Olje- og energiminister Tina Bru sammenligner dagens situasjon med hvordan den siste krisen, som startet i 2014, påvirket norsk oljeindustri.
– Under det siste oljeprisfallet mistet vi rundt 50.000 arbeidsplasser, så det er betydelige innsatser om det stoppet helt opp. Vi har ikke råd til å miste jobbene dette kan medføre, sier Tina Bru.
Så ble Tina Bru, 34 år gammel, statsråd i januar ble oljeprisen nesten halvert, noe som får konsekvenser for norsk økonomi.
Oljetjenesteselskapet TechnipFMC kunngjorde tirsdag planer om å si opp 700 ansatte i Norge, eller mer enn 20 % av arbeidsstyrken. Totalt står det mange flere arbeidsplasser på spill innenfor Norges største industri, som nå sysselsetter rundt 200.000 personer.
I forrige uke foreslo den norske regjeringen en krisepakke for oljeindustrien, verdt rundt 100 milliarder svenske kroner i form av utsatt skattebetaling. Selv om næringen selv mener at pakken ikke er nok og til og med kan øke den totale beskatningen av oljenæringen.
– Det er ofte vanskelig å glede alle hundre prosent, vi får kritikk fra mange kanter, sier Tina Bru.
Regjeringens forslag til anti-krisepakke kan muligens endres noe når det skal behandles av Stortinget senere i mai.
Olje- og energiministeren er overbevist om at oljemarkedet, som nå er svært turbulent, vil roe seg ned mot slutten av året. Til tross for klimatrusselen sier Tina Bru at den norske regjeringen nå begynner å planlegge å åpne helt nye maritime områder for olje- og naturgassleting, i den såkalte 25. konsesjonssyklusen.
Tina Bru spår at Norges oljeindustri vil forbli stor i mange år fremover, men vil fortsette å krympe på grunn av reduserte investeringer.
– Det handler også om at olje og gass ikke er fornybare ressurser og vil ta slutt før eller siden. Så det er ingen tvil om at denne bransjen vil bli litt mindre i fremtiden enn den er i dag, sier han.
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»