Norge og oljens fremtid – Nyheter (Ekot)

Norsk nordsjøolje er av utmerket kvalitet og egnet for bensin. Nordsjøolje, eller Brent-olje, handles i London og har et høyt prisnivå. Både nordsjøolje og amerikansk markedsført olje selges for rundt 70 dollar fatet. Oljeanalytikere spår at prisen på olje vil slå nye rekorder i fremtiden.

Stor etterspørsel etter olje og høye oljepriser har ført til at norske oljeselskaper som Statoil og Hydro har oppnådd rekordoverskudd de siste årene. Uansett prisnivå flyter også milliarder av olje til den norske stat, hovedsakelig i form av skatter betalt av oljeselskapene.

Oljepumpene går på full kapasitet
I alle ledd av norsk oljeproduksjon jobber de under høyt press, på alt fra plattformer og transportskip til raffinerier og oljemarkedsførere. Landet produserer nesten 3 millioner fat olje per dag ved full kapasitet. I den kommersielle avdelingen til Statoils hovedkontor i oljebyen Stavanger selges størstedelen av all råolje som produseres i Norge, blant annet til Sverige. Det er rundt 100 millioner dollar verdt olje per dag.

Norsk olje- og gassindustri sysselsetter rundt 80 000 personer. De siste årene har flere utenlandske oljeselskaper etablert seg i Norge. At det er et politisk stabilt land gjør det interessant for utenlandske selskaper å gjøre forretninger med nordmenn. I fjor nådde investeringene i Norges olje- og gassindustri rekordhøye, med over 80 milliarder kroner.

Nordlige områder
Nordområdene, spesielt i Barentshavet, vil være de viktigste satsingsområdene for den norske regjeringen i fremtiden. I 2007 startet gassutvinning fra det nye Snöhvit-feltet utenfor Hammerfest.

Det er første gang at Nord-Norge deltar i «det norske oljeeventyret» og optimismen er stor på Hammerfest, som har utviklet seg mye de siste årene.

Norske myndigheter legger til grunn at det olje- og gassrike området i Barentshavet, nemlig Snöhvit-feltet og flere andre felt, til sammen utgjør to tredjedeler av Norges største olje- og gassfelt, Snöhvit-feltet.

Men det er større mengder gass enn olje i området. Den høye etterspørselen etter olje- og gassprodukter og den høye prisen på olje gjør forskning i området ekstremt attraktiv. Den norske regjeringen mener det er viktig å fortsette å bore letebrønner.

Risikoer i nord
Men spørsmålet om oljeutvinning i nordområdene er kontroversielt og ikke helt enkelt. Å begynne å pumpe olje i området er forbundet med en rekke utfordringer og prosessen tar tid.

Det tar 10 til 15 år fra du begynner å lete etter olje til du kan utnytte en ny forekomst. Bygging av plattformer og rørledninger er et enormt prosjekt.

Barentshavet er også et av de reneste og mest artsrike hav i verden, så det er viktig å ta hensyn til miljøet. Det faktum at området er kaldt og mørkt gjør for eksempel opprydding etter et oljesøl ekstremt vanskelig.

Norsk olje globalt
I et globalt perspektiv blir norsk oljeproduksjon mindre og mindre viktig. I 2001 nådde norsk oljeproduksjon sitt høydepunkt og er nå sakte på vei ned. Samtidig er det andre land som vil produsere mer og mer.

Det er fremfor alt i Midtøsten de store fremtidige oljeressursene finnes. Men norsk gassproduksjon har derimot blitt stadig viktigere, med nye felt og økt produksjon i flere år.

Innen 2010 spår den norske regjeringen at Norge vil gå fra å være et oljeland til et gassland, det vil si at gassproduksjonen vil være større enn oljeproduksjonen.

Blant annet vil forekomstene Snöhvit og Ormen Lange være viktige i fremtiden. Men gass kan ikke helt erstatte olje. Det er spesielt innen varmesektoren at diesel kan erstattes med naturgass.

Oljedepartementet viser til beregningene fra «BP statistical review» om landets fremtidige rolle i oljemarkedet. Beregningene gjelder verdens kjente olje- og gassreserver i dag, det vil si forekomster som allerede er oppdaget: 0,8 % av verdens oljereserver finnes i Norge og 1,3 % av verdens gassreserver finnes i Norge.

Dette betyr at Norge totalt har rundt 1 % av verdens olje- og gassreserver.

Fjernstyrte plattformer
Ettersom utvinning skjer mer og mer effektivt med stadig mer avanserte teknologier, for eksempel med horisontal boring og fjernstyrte plattformer, er det nå mulig å pumpe olje raskere enn tidligere.

Norges oljemyndighet, Oljedirektoratet, tror landet fortsatt vil eksportere olje i flere tiår framover, så lenge omverdenen er villig til å betale for det.

Olje ikke oppdaget
Man kan bare spekulere i størrelsen på olje- og gassforekomstene som ennå ikke er oppdaget i verden. I følge USGS, United States Geological Survey, kan 25 % av uoppdagede olje- og gassressurser finnes i arktiske områder.

Barentshavet utenfor Norge tilhører dem. Men få tør å spekulere i hvor viktig dette området kan bli for det globale oljeforbruket i fremtiden.

Kjell Aleklett, fysikkprofessor ved Uppsala universitet og en av de mest pessimistiske ekspertene på verdens oljeressurser, sier at selv om det ble funnet gigantiske forekomster i områder helt i nord, ville de ikke vært langt nok unna.

– Hvis det ble funnet like mye olje i nordområdene som det ble utvunnet i Nordsjøen om 40 år, ville det vært nok til å forsyne verden i bare noen få år, slik er oljeforbruket i dag. Vi forbruker 30 milliarder fat olje i året, sier Kjell Aleklett.

Europeisk og norsk energi
EU-kommisjonen ønsker å se mer felles grunn i energipolitikken i Europa og ha et tettere samarbeid med Norge.

Ifølge kommisjonen kan andelen gass importert fra Russland, Algerie og Norge øke til 80 % de neste tiårene. 70 % av energibehovet skal dekkes av import. Kommisjonen mener at EU bør støtte Norge i utbyggingen av feltene som ligger nord i landet.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Danny Simonds

"Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert."

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *