Miljødirektoratet foreslår å verne alle våtmarksområder i landet, det vil si 9 % av landets overflate. Regningen har potensial til å bli ogn stor seier for både biologisk mangfold og klima.
I Norge har det de siste årene vært heftig debatt om hvordan utbygging av veier, vindkraft og fritidsboliger i våtmarksområder fører til store karbondioksidutslipp og tap av biologisk mangfold.
I et fengslende forhold av NRK utvikling i våtmarker har blitt kalt en «klimabombe». I rapporten fulgte journalister forsker Knut Rydgren mens han målte omfanget av karbonlagring i en myr der det skulle bygges en motorvei.
Vi må innse at torvmarker er de mest karbon-tette økosystemene vi har, at det er ekstremt viktig å bevare dem som karbonreserver og ikke ødelegge dem på en måte som mister mye karbondioksid, sa Knut Rydberg til NRK-tid.
Nå ser det ut til at den norske stat har tatt forskernes advarsel til seg. Lovforslaget er et svar på en oppgave på oppdrag til Miljødirektoratet av Klima- og miljødepartementet.
Et forbud skal hindre utslipp av klimagasser som har vært lagret i tusenvis av år, sikre fremtidig karbonbinding og samtidig bidra til at mer enn 600 rødlistede arter kan vedlikeholde sine hjem», sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet a NRK.
Dersom forslaget går gjennom vil det bety at utvidelsen blir på rundt 30 000 kvadratkilometer, det vil si rundt 9 % av landets overflate.
«Kaffeguru. Musikkspesialist. Vennlig skribent. Hengiven nettentusiast. Wannabe-analytiker. Fremtidig tenåringsidol.»