I mars 2019 utviklet Verdens helseorganisasjon (WHO) nye retningslinjer for skjermtid. De anbefaler at barn på to og under bør unngå skjermtid, og at barn mellom to og fem år helst bør ha mindre enn en time med skjermtid.
Nå varsler Folkehelseinstituttet nye anbefalinger som reflekterer WHOs retningslinjer.
– Det handler om at barn i den alderen ikke tjener noe på å bruke tid foran skjermen, sier Bjørn Guldvog, direktør i Statens folkehelseforetak, Folkehelseinstituttet. NRK.
Blant annet skal skjermtid i tidlig alder påvirke barns ordforråd, kommunikasjonsevner og øyekontakt.
Svenske FHM har gitt opp skjermtid
Marita Friberg, ansvarlig for fysisk aktivitetsspørsmål i Folkehelseetaten (FHM), mener de har utviklet anbefalinger om fysisk aktivitet allerede i 2021. Anbefalingene var basert på WHOs retningslinjer, men FHM har valgt å ikke inkludere screeningtid for barn i dette rådet.
– Vi har fokus på å begrense stillesittende atferd. Det spiller ingen rolle hvorfor du sitter, sier Marita Friberg og fortsetter:
– Det Norge presenterer (i dag) er en oppdatering av tidligere råd. Da vi introduserte vår i Sverige i 2021, snakket vi med Barnelegeforeningen og barnehelseombud om råd å gi til yngre barn. Vi var ganske enige om at det ville være en fordel å gi enkle tips om hvordan man kan øke bevegelsen og redusere sittingen.
Ingen anbefalinger i nær fremtid
Marita Friberg mener FHM har fokus på å gjøre råd så enkle som mulig når det gjelder fysisk aktivitet, og valgte derfor å ikke ta med skjermtid eller årsaker til å være stillesittende.
– For helt små barn handler det om å ikke begrense bevegelsen og da spiller det ingen rolle om de sitter lange stunder i stol, barnevogn eller foran en skjerm. Men det handler om å sitte selv.
Ifølge henne kan skjermtidsanbefalinger bli aktuelle i Sverige, men det er ikke noe FHM vil innføre i nær fremtid. Hun mener hvert land bør tilpasse sine råd til sin egen befolkning.
«Tilsatt for anfall av apati. Reiseelsker. TV-spesialist. Frilansskribent. Webaholic.»