Ifølge en rapport fra Rädda Barnen er de nordiske landene fortsatt på førsteplass blant de beste landene i verden for mødre. Finland sklir til andreplass etter å ha blitt forbigått av Norge.
I Redd Barna årlig rapport scorer totalt 179 land rundt om i verden på deres suksess eller fiasko i å fremme mors velvære.
De ti beste landene for mødre
1. Norge (2)
2. Finland (1)
3. Island (4)
4. Danmark (6)
5. Sverige (3)
6. Nederland (5)
7. Spania (7)
8. Tyskland (8)
9. Australia (9)
10. Belgia (9)
Tallet i parentes viser fjorårets plassering.
Norge tok førsteplassen i år, da blant annet dødsrisikoen for kvinner i forbindelse med graviditet eller fødsel gikk kraftig ned. Stabiliteten i norsk økonomi påvirker også posisjoneringen.
De ti verste landene for mødre
1. Somalia
2. Den demokratiske republikken Kongo
3. Den sentralafrikanske republikk
4.Ondskap
5. Niger
6. Gambia
7. Elfenbenskysten
8. Tsjad
9. Guinea Bissau
10. Haiti
Finland får på sin side utmerkede karakterer når det gjelder mødre- og barnehelse og kvinners politiske stilling. De øvrige nordiske landene topper også listen med Island på tredjeplass og Danmark og Sverige på henholdsvis fjerde og femteplass.
Resultatet er basert på en såkalt morindeks som måler fem faktorer basert på internasjonal statistikk.
1) Mors helse: Kvinners livstidsrisiko for død av årsaker knyttet til graviditet eller fødsel.
2) Barns helse: Dødelighet blant barn under fem år.
3) Utdanningsnivå: Forventet utdanningstid for et barn som begynner på skolen.
4) Finansiell stilling: Brutto nasjonalinntekt (BNI) per innbygger.
5) Kvinners stilling i politikken: Andelen kvinnelige parlamentsmedlemmer blant representanter i det nasjonale parlamentet.
I de ofte ustabile og konfliktherjede afrikanske statene sør for Sahara er situasjonen verre og for eksempel Somalia er sist på listen. I gjennomsnitt dør én av 30 kvinner av graviditetsrelaterte årsaker og én av åtte barn dør før de fyller fem år.
Ulikheten er stor i byene
Rapporten fremhever også den økende ulikheten mellom fattige og rike mødre og barn i store byer i flere land. Det er spesielt i byer der både de mest sårbare og de mest privilegerte bor.
– Millioner av mødre og barn i byer i vekst mangler tilgang til blant annet helsetjenester og rent vann de trenger for å holde seg friske og i live, sier Hanna Markkula-Kivisilta, generalsekretær i Redd Barna.
Over halvparten av verdens befolkning bor i urbane områder og antallet øker stadig, spesielt i Asia og Afrika.
I utviklingsland bor ifølge rapporten en tredjedel av urbane innbyggere i slumområder der diskriminering og dyre helsekostnader hindrer de fattigste i å motta kvalifisert omsorg.
Når det gjelder overlevelse, er gapet mellom fattig og rik spesielt stort i Rwanda, Kambodsja, Kenya, Vietnam og Peru. I disse landene har et fattig bybarn opptil fem ganger større sannsynlighet for å dø før sin femårs dag enn rike bybarn.
USA henger etter
De siste tiårene har spedbarnsdødeligheten totalt sett gått ned. I dag dør 17 000 færre barn hver dag enn for 25 år siden. Takket være forbedret tilgang til helsetjenester har mødre- og spedbarnsdødeligheten gått ned i blant annet de største byene i Etiopia, Guatemala og Filippinene.
Spedbarnsdødelighet er fortsatt et problem i noen industriland. For eksempel er det byer i USA hvor ulikheten mellom rike og fattige barn er større enn i mange utviklingsland. I gjennomsnitt er spedbarnsdødeligheten i USA 6,1 dødsfall per 1000 fødsler. Dette er tre ganger mer enn for eksempel i Stockholm.
I USA har kvinner også størst risiko for å dø av årsaker knyttet til graviditet eller fødsel, unntatt utviklingsland. USA rangerer 33. på morsindeksen.
«Lidenskapelig spiller. Venn av dyr overalt. Generell alkoholevangelist. Banebryter for sosiale medier. Zombie-nerd.»