Hvis du trodde at vi her oppe i Norden ikke hadde noen superyachter i internasjonal klasse som flagget våre, tok du feil.
Som sjøfartsnasjoner har det offisielle forholdet til vann og hav vært viktig for de nordiske landene.
Dette, sammen med vårt store antall dyktige og suksessrike gründere, har gjort at Nordiska vatten har vært hjemsted for noen av de vakreste superyachter i verden. Sjekk ut samlingen vår nedenfor for deg selv.
King S/S
Kong Oscar IIs favorittyacht der han seilte opp og ned kysten. Ofte sett på som gjest på blant annet Marstrand. Et vakkert skip som dessverre møtte sin død ved opphugging i 1923 i København.
Den ble bygget som en vågekrysser ved Bergsund maskinverksted i Stockholm i 1877 og regnes som Sjøforsvarets første moderne krysser.
Hun ble senere et stabsskip og bar etter hvert Kongens standard på flaggstangen. Avviklet samtidig og ferdig som en mer eller mindre privat yacht av retten.
M/Y Hei-Esmarus
Bygget i 1928 utenfor New York etter ordre fra asbestmilliardæren Hiram Manville og ble sjøsatt i 1929. Familien Manville tok deretter en reise over Atlanterhavet via München for vinteren til Stockholm sommeren 1930.
Besøkt her var Stockholm-utstillingen og 100-årsjubileet for KSSS, hvor Hi-Esmaro fungerte som base for den svenske kongefamilien da de unge og vakre Estelle Manville året før man giftet seg Bernadotte-folk.
Den vakre yachten ble kastet under det amerikanske marineflagget i Japanhavet i 1943.
P/E Finland
Yachten ble bygget i 1908 i New York og lansert under navnet Vanadis. Hun ble bestilt av CKG Billings, en fremtredende industrimann i New York. I 1919 ble den kjøpt av Baron Hjalmar Linden som ga det nytt navn til Finland.
Hjalmar Lindens liv var en stormfull reise, som hele Finland på den tiden. Etter å ha kjempet en rekke politiske kamper i det urolige Finland, solgte han alle sine fabrikker, verksteder, sagbruk og personlige eiendeler i 1921 og begikk deretter selvmord.
Finland ble videresolgt og gikk blant annet som charteryacht under navnet Ianara. Dessverre revet siden 1938.
M/Y Sørkors
Bygget i 1930 som M/Y Rover etter bestilling James Mackay. Kjøpt i 1932 av milliardæren Howard Hughes og ble da kalt Southern Cross og solgt i 1937 til millionæren Elektrolux og svensken Axel Wenner-Gren.
Etter å ha forlatt Sverige med Sydkorset kort før utbruddet av andre verdenskrig i september 1939, ble Sydkorset svartelistet. Senere overtatt av den meksikanske marinen og kastet i Vera Cruz havn etter en brann på slutten av 1950-tallet.
Myndighetene sier at den er berget og skrotet, men lokale rykter sier at den fortsatt ligger i bunnen…
K/S Norge
Bygget i England i 1937 for millionæren Thomas Sopwith. Beslaglagt av Royal Navy i 1939 og tjenestegjorde under andre verdenskrig som et vaktskip.
Det ble donert til Kong Haakon VII som en gave fra det norske folk og har vært i det norske kongehusets eie siden. K/S Norge drives fortsatt av Norsk Domstol, men driftes av Sjøforsvaret.
K/Y Dannebrog
Bygget ved Örlogsvarvet i København og lansert i 1932. Kåret til Dannebrog av dronning Alexandrine ved lanseringen. Skipet har vært flaggskipsyachten til den danske kongefamilien siden den gang.
Siden hun ble bygget har hun seilt over 300.000 nautiske mil og besøkt blant annet alle danske, færøyske og grønlandske havner. Den er fortsatt i utmerket stand i dag etter en større renovering tidlig på 80-tallet da blant annet motorene ble skiftet.
M/Y Måke
Et av de eldste motorskipene i Norden. Allerede bygget rundt 1850 på Motala Verksted for Hallands Ångbåts AB for å betjene vestkysten, Danmark og Tyskland. Det var blant annet det første svenske skipet med elektrisk lys om bord.
Etter mange turer ble den kjøpt i 1930 av den finske forretningsmannen Hans von Rettig, ble kalt Seagull og bygget om til en ekstremt luksuriøs lystyacht. Rettig eide henne til 1936 da hun donerte henne til den finske staten for bruk som statsfartøy og hun ble deretter omdøpt til Aura II.
Mens hun var i krigstjeneste, eksploderte en mine på henne etter dekk i 1940 mens hun krysset Ålandshavet. Hekken ble dratt av og hun sank i løpet av fem minutter. 26 menn døde og 15 ble reddet. Hennes synkested er dokumentert, så det er mulig å redde henne…
Lady Hutton
Merkelig nok ble også denne yachten bestilt av CKG Billings og, som en etterfølger til Finland (ovenfor), ble den kalt Vanadis da den ble lansert i 1924.
I 1925 ble den kjøpt av aksjemagnaten Harrison Williams som kalte henne Warrior og dro på et års bryllupsreise med henne sammen med sin kone Mona.
Fantastisk 18-årsgave
1930 oppnådd Barbara Huttonarving til Woolworth-kjeden, yachten i 18-årsgave fra faren og ble senere kalt Lady Hutton.
I 1940 ble den solgt til den britiske marinen og etter krigen havnet den i Norge og deretter Sverige. Kjørte som passasjerskip en tid mellom Stockholm og Åbo.
I 1980 ble hun kjøpt til skrot av svenske finansfolk, som fikk skipet totalrenovert og brukt som forretningshotell på Riddarholmen i Stockholm, hvor hun fortsatt står i dag.
Les også:
Historien til Manville-familien
Moderne svenske superyachter
«Amatøranalytiker. Twitter-fanatiker. Sertifisert skribent. Reisefan. Subtilt sjarmerende internettinteressert.»